Serge Gainsbourg

Izvor: Wikipedija
Serge Gainsbourg
Ime u rodnom listuLucien Ginsburg
Poznat/a i kaoJulien Grix
Rođen/a2. travnja 1928.
Umro/umrla2. ožujka 1991.
Pariz, Francuska
Žanr/oviŠansona
Jazz
Reggae
Rock[1]
ZanimanjePjesnik
Pjevač
Tekstopisac
Glumac
Redatelj
InstrumentKlavir, gitara
Djelatno razdoblje1957.1991.
Producentska kućaUniversal Music Group

Serge Gainsbourg (2. travnja 1928.2. ožujka 1991.) bio je francuski pjevač, tekstopisac i filmski redatelj. Poznat je kao kontroverzna osoba i izazivač brojnih skandala,[2] koji uključuju i svjetski poznatu pjesmu Je t'aime, moi non plus.[3]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gainsbourg je bio oženjen s britanskom glumicom i pjevačicom Jane Birkin s kojom je dobio kćer Charlotte Gainsbourg, koja je također međunarodno poznata glumica i pjevačica. Gainsbourg umire 2. ožujka 1991. od srčanog udara. Sahranjen je na židovskom dijelu groblja Montparnasse u Parizu. Francuski predsjednik François Mitterrand rekao je o njemu: "Bio je naš Baudelaire, naš Apollinaire... Podigao je pjesmu na jedan umjetnički nivo" [4] Njegova kuća na Rue de Verneuil je danas popunjena grafitima i pjesmama a kuću održava njegova kći Charlotte.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Serge Gainsbourg je bio jedan od najutjecajnijih francuskih pop glazbenika svoje generacije.

Počinje s glazbenim stilovima varieté i šansone, da bi im kasnije dodavao elemente jazza, bossa nove, rocka, funka a 1970.-ih i reggaea.

Pisao je pjesme i za druge francuske pjevače, primjerice Françoise Hardy, France Gall i Brigitte Bardot. Bardot je pjevala tipične 1960.-e pop pjesme Harley Davidson, Bonnie and Clyde, Initials BB i Comic Strip.

Serge Gainsbourg je tri puta sudjelovao kao tekstopisac na Pjesmi Eurovizije sa značajnim uspjehom.

Prvi put u Napulju na Pjesmi Eurovizije 1965. za Luksemburg s pjesmom Poupée de cire, poupée de son koju je izvela France Gall i koja pobjeđuje na natjecanju. Sljedeći put učestvuje na Pjesmi Eurovizije 1967. za Monako. Pjesmu izvodi Minouche Barelli i osvaja peto mjesto.
Treći i posljednji put natječe se na Pjesmi Eurovizije 1990. za Francusku s pjesmom White and Black Blues koju izvodi Joëlle Ursull i osvaja drugo mjesto.

Gainsbourgov internacionalni utjecaj na svjetsku pop glazbu vidi se u pohvalama glazbenika poput Jarvisa Cockera, iz sastava Pulp i Becka Hansena iz sastava Beck. Jarvis Cocker sudjelovao je između ostalih i s Jane Birkin na albumu Monsieur Gainsbourg Revisited 2006.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Biography: Serge Gainsbourg, RFI Musique, pristupljeno 15. rujna 2012. (engl.)
  2. allmusic biography: Serge Gainsbourg, by ason Ankeny, pristupljeno 15. rujna 2012. (engl.)
  3. Je t'aime, moi non plus - A French pop song, BBC, pristupljeno 15. rujna 2012. (engl.)
  4. The eyes have it, pristupljeno 15. rujna 2012. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Serge Gainsbourg