Sfalerit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sfalerit

Sfalerit je sulfidni mineral kemijskog sastava (Zn,Fe)S (cink sulfid). Skoro uvijek sadrži primjese željeza (varijetet sa visokim sadržajem željeza se naziva marmatit). Često dolazi zajedno sa galenitom, piritom i drugim sulfidima. Poznat je i pod nazivom cink blenda, te "sunčani blistavac". Kristalizira se u kubičnom kristalnom sistemu i struktura je slična dijamantu. Sfalerit je glavna ruda cinka.
ZnS dolazi u izomorfnoj smjesi s FeS, metamorfozom (oksidacijom) prelazi u sulfat, bijelu galicu, i u karbonat, smitsonit.

No njegov je visoki sadržaj cinka ( oko 67 posto ) otkriven tek u 18. stoljeću. Kao mineral, sfalerit je raznih boja, a ponekad ga je teško raspoznati od minerala kao što je magnetit. Sam naziv sfalerit dolazi od grčke riječi sphaleros, a tako je nazvan zbog pomanjkanja prepoznatljivih obilježja, osim smolasta sjaja i dobro razvijena kalanja.

Sfalerit se, s galenitom i drugim sulfidnim mineralima, često javlja u hidrotermalnim žilama, iz kojih se vadi cink, uglavnom u Kini, Australiji i Kanadi. Sfalerit se javlja i u vapnencu, gdje istiskuje karbonatne minerale, pa oblikuje količine rude s magnetitom i pirotitom. Ponekad se nađu prozirni smeđi ili zeleni kristali koji se mogu facetirati kao drago kamenje, ali odviše su mekani da bi bili od koristi kao dragulji.