Sierra Madre Oriental

Izvor: Wikipedija
Sierra Madre Oriental
Sierra Madre Oriental from plane.jpg
Pogled na Sierra Madre Oriental iz zrakoplova
Visina Cerro San Rafael - 3700 m
Država / pokrajina Flag of Mexico.svg Meksiko

Sierra Madre Oriental je planinski lanac u sjeveroistočnom Meksiku.

Planinski lanac pruža se u rasponu od 1000 km. Od Rio Granda na granici između Coahuila i Texasa na sjeveru prema jugu proteže se kroz savezne države Nuevo León, Tamaulipas, San Luis Potosí, Querétaro, Hidalgo i Puebla, gdje se spaja s Transmeksičkim vulkanskim pojasem. Najsjeverniji vrhovi planine su Sierra del Burro i Sierra del Carmen koji se nalaze na granici s Sjedinjenim Američkim Državama.

Meksički zaljev nalazi se istočno od planine. Meksička visoravan koja je u prosjeku na 1.100 metara visine nalazi se između Sierra Madre Oriental i Sierra Madre Occidental koja je na zapadu. Najviši vrh je Cerro San Rafael na 3700 metara iznad morske razine u saveznoj državi Coahuila u kojoj se nalaze i vrhovi Sierra de la Marta i Cerro el Potosí drugi i treći po visini.

Ova duga planina poznata je po svojoj bogatoj bioraznolikosti, te velikim brojem endemskih vrsta biljaka i životinja, od suhog sjevera prema vlažnom jugu. Na planini se nalaze borove i šume hrasta lužnjaka na visokim nadmorskim visinama u rasponu od 1000 do 3500 metara.[1] Zaštićena područja uključuju nacionalne parkove Cumbres de Monterrey u Meksiku i Big Bend u Teksasu.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]