Simon Dešpalj

Izvor: Wikipedija
Simon Peter Dešpalj
Zanimanjedirigent, korepetitor


Simon Peter Dešpalj (Orlando, Florida, 4. siječnja 1974.) hrvatski dirigent i korepetitor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Školovao se u Zagrebu, a maturirao 1992. klasičnu gimnaziju (Akademisches Gymnasium) u Grazu (Austrija). Godine 1999.diplomirao je dirigiranje u klasi prof. Vjekoslava Šuteja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega je proveo tri mjeseca na usavršavanju u Rimu (Maya Sunara, Sergio La Stella). Stručno se usavršava kod oca (Pavle Dešpalj). 2014. završio cjeloživotno obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Osijeku- pedagoško-psihološka i metodičko- didaktička izobrazba.

Prvi angažman ostvario je 2000.godine kao zborovođa i dirigent u HNK Osijek. Od 2004. zaposlen je kao korepetitor u HNK Zagreb, a od 2010. naslovni asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu za predmet Studij opernih uloga. Godine 2013. primljen je u zvanje docenta i stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku za predmete Studij opernih uloga i Dirigiranje.

Dirigirao je orkestrima u Hrvatskoj (Zagrebačka Muzička akademija, INK Pula, Zagrebačka filharmonija, Dubrovački simfonijski, Zadarski komorni, Hrvatski komorni, Osječko ljeto kulture, HNK Osijek i HNK Zagreb), a nastupao je na koncertima i seminarima u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Izraelu i Francuskoj. 2014. ravna izvedbom operete Šišmiš na UA u Osijeku. Član je povjerenstva za potvrdu tema završnih i diplomskih ispita te za izradu novih studijskih programa na odsjecima pjevanje i glazbena pedagogija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Od 2012. u Cresu (otok Cres) održava samostalni seminar operne literature u sklopu kojeg je s polaznicima na Creskim kulturnim večerima izveo operu Evgenije Onjegin P. I. Čajkovskog.