Sinkronizirano plivanje

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Olimpijski piktogram za sinkronizirano plivanje

Sinkronizirano plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Iako je na većini natjecanja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinkronizirano plivanje se uglavnom smatra ženskim sportom te ga u velikoj većini prakticiraju i u njemu se natječu samo žene. U Hrvatskoj se 2018. godine po prvi puta natjecao mješoviti (muško-ženski) duo.

Tijekom natjecanja pojedinac ili momčad izvode program koji se sastoji od niza ritmički povezanih plivačkih pokreta i figura u vodi, i to sve u ritmu glazbe. Nastup ocjenjuju suci na osnovu čijih ocjena se ustanovljuje poredak. To često može dovesti do ne sasvim pravednog poretka jer suci koji ocjenjuju dolaze iz klubova koji se natječu. Najčešće se na jednom natjecanju (za seniorke) izvode po dva programa, obavezni i slobodni u svakoj disciplini osim kombinacije. Discipline su solo (pojedinačni nastup), duo (nastup u paru) te nastupi u grupi: tim (4-8 plivačica) i kombinacija (5-10 plivačica).

Ovaj vrlo zahtjevni sport od natjecateljica traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor. Kako se dio figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha.

Sinkorinizirano plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984.

U hrvatskoj trenutno djeluju ovi klubovi:

  • Hrvatski Akademski Klub Sinkroniziranog Plivanja Mladost, Zagreb
  • Klub Sinkroniziranog Plivanja Medveščak, Zagreb
  • Špoljarić Art Sinkro Klub (ŠASK), Zagreb
  • Klub Sinkroniziranog Plivanja Dolfina, Split
  • Zagrebački Sinkro Klub (ZSK)
  • Klub sinkroniziranog plivanja "Sisak"
  • Klub Sinkroniziranog Plivanja Primorje Aqua Maris, Rijeka