Smeđi mediteranski pauk samotnjak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Smeđi mediteranski pauk samotnjak
Smeđi pauk samotnjak
Smeđi pauk samotnjak
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Arachnida
Red: Araneae
Podred: Araneomorphae
Natporodica: Scytodoidea
Porodica: Sicariidae
Rod: Loxosceles
Vrsta: L. rufescens
Dvojno ime
Loxosceles rufescens
Dufour, 1820

Smeđi mediteranski pauk samotnjak (violina pauk, pauk violina, mediteranski račiji pauk, smeđi mediteranski pauk samotnjak[1]; lat. Loxosceles rufescens), relativno je mali i neistraženi pauk koji spada u porodicu smeđih račjih paukova.

Tjelesna građa[uredi VE | uredi]

Boja tijela je pretežito smeđa, s izraženim znakom na prednjem dijelu tijela koji podsjeća na violinu. Noge su mu duge, tanke i smeđe, prekrivene sitnom dlakom. Ovaj se mali pauk razlikuje od drugih račijih paukova po svojim genitalijama i rasporedom očiju, te veličinom koja je manja od brojnih sličnih vrsta. Mužjaci su nešto manji od ženki, ali su njihove noge duže.

Način života i stanište[uredi VE | uredi]

Danas se malo zna o biologiji Primorskog račjeg pauka, ali možemo pretpostaviti da se danju skriva ispod kamenja, lišća ili komada drveta, a tijekom noći postaje aktivan. Živi u području južne Europe. Hranu koja se najvjerojatnije sastoji od malih kukaca napada iz zasjede, budući da ne plete mrežu.

Otrovnost[uredi VE | uredi]

Iako ovaj pauk nije istražen i proučen tako dobro poput svojega sjevernoameričkoga rođaka, treba ga smatrati vrlo otrovnim i potencijalno opasnim, budući da potječe iz iste porodice kao i drugi opasni pauci za koje je znanstveno potvrđeno da su uzrokovali teška oštećenja kože i smrt u ljudi. Profesor Nediljko Landeka kaže: „Violina pauk" je otrovan i njegov ugriz izaziva nekrozu tkiva.[2] Dosad jedini slučaj smrtnog ishoda ugriza ove vrste zabilježen je 2015. godine u Italiji, kod 65-godišnje žene s autoimunom bolešću.[3]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Smeđi mediteranski pauk samotnjak
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Loxosceles rufescens

Izvori[uredi VE | uredi]