Sol (božica)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sol
božica Sunca
John Charles Dollman: Vukovi slijede Sol i Manija
Otac Mundilfari
Majka Glaur (?)
Suprug Glen
Rođaci Mani (brat)

U nordijskoj mitologiji, Sol (stnord. Sól = "Sunce") ili Alfrodul (stnord. Álfröðull) božica je i personifikacija Sunca, sestra Manija, boga Mjeseca. Njezino se ime pojavljuje u literaturi i kao opća imenica.

Ljudi Sol zovu "sunce", bogovi "sunčev sjaj", divovi "uvijek sjajeća", vilenjaci "lijepi kotač". Nazivi za Sunce su "kćer Mundilfarija", "sestra Manija", "žena Glena", "danja zvijezda" i "vatra neba i zraka".

Obitelj i život[uredi VE | uredi]

Divu Mundilfariju se rodilo dvoje prelijepe djece – djevojčica i dječak. Djevojčicu je nazvao Sol, a dječaka Mani. Sol je dao udati za Glena.

Bogovi su se razbjesnjeli kad su vidjeli ljepotu Mundilfarijeve djece te su uzeli Sol i Manija i postavili ih na nebo. Dali su Sol kočiju koju vuku konji Arvak (stnord. Árvakr) i Alsvid (stnord. Alsviðr). Sol svaki dan u kočiji prolazi nebom, dok ju progoni vuk Skol, Fenrirov sin. Skol pokušava pojesti Sol, ali mu ona neprestano bježi.

Premda se majka Sol i Manija ne spominje u literaturi, navodno je ona Glaur, nepoznata divica ili božica.

Mudri div Vaftrudnir rekao je Odinu o Sol, Maniju i njihovu ocu:

"Mundilfari se zove onaj koji Manijev
Otac jest
Te također Solin."

Vaftrudnir je Odinu otkrio i sudbinu Sunca i Mjeseca.

Ragnarok[uredi VE | uredi]

Ragnarok je posljednja bitka. U njoj će se sukobiti sva bića. Sol će roditi kćer ne manje lijepu od nje. Ta će kćer postati novo Sunce nakon što Skol napokon uspije u svom naumu i pojede Sol.

Johann Baptist Zimmermann: Helije u svojoj kočiji, freska u Münchenu

Druge kulture[uredi VE | uredi]

U većini je mitologija Sunce muško, a Mjesec žensko. U grčkoj je mitologiji Sunce predstavljeno bogovima Helijem i Apolonom. Helije je zamišljen kao lijep muškarac koji nosi sunčeve zrake oko glave i vozi se u kočiji koju vuku krilati konji. Njegova sestra Selena je Mjesec.

U nordijskoj je mitologiji poimanje spola Sunca i Mjeseca drukčije – Sunce predstavlja božica Sol, a Mjesec njezin mlađi brat Mani.

Zanimljivo je da se u rimskoj mitologiji božanstvo Sunca zove Sol kao i u nordijskoj, samo što je rimski Sol muškog spola. Njegova sestra Luna je Mjesec te je istovjetna sa Selenom.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sol (božica)