Sommelier

Izvor: Wikipedija
Sommelier

Riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a doslovan prijevod bi bio onaj koji služi vino, konobar za vino.

Sommelier je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Sommelier brine o vinu od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja, probuditi kod gosta zanimanje za jelo i piće te znati sljubiti vino s jelom i objasniti gostu zašto je tako. Mora znati dekantirati vino, servirati pjenušac, izabrati pravu čašu i temperaturu vina. Potrebno mu je poznavati vinske kulture cijeloga svijeta, puno kušati, neprestano učiti, razvijati se i nadograđivati znanja i poznavati enološko-gastronomsku kulturu. Greškom se zanimanja sommeliera i enologa često poistovjećuju. To su dva potpuno različita zanimanja.[1]

Hrvatski sommelier klub[uredi | uredi kôd]

Hrvatski sommelier klub organizator je nacionalnog prvenstva za najboljeg sommeliera u Hrvatskoj. Pobjednici natjecanja sudjeluju na europskom prvenstvu u Reimsu, Francuska. Sandi Paris bio je nacionalni prvak četiri puta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vinoteka ViolaArhivirana inačica izvorne stranice od 9. siječnja 2017. (Wayback Machine) P. Mimica: Sommelier i enolog, koja je razlika. 7. ožujka (pristupljeno 24. svibnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sommelier