Spandau Ballet

Izvor: Wikipedija
Spandau Ballet
MjestoIslington, London
Žanr/ovinew wave, new romantic, blue-eyed soul, synthpop, pop rock
Djelatno razdoblje1979.–1990., 2009.-
Producentska kućaChrysalis Records
Mercury Records
Epic Records
Internetska stranicaspandauballet.com
Članovi (članice)
Tony Hadley
Gary Kemp
Steve Norman
John Keeble
Martin Kemp
Bivši članovi (članice)
Michael Ellison
Richard Miller

Spandau Ballet je britanski glazbeni sastav osnovan 1976. u Londonu. Sastav su pod imenom The Cut osnovali Gary Kemp (pjevač i tekstopisac) i Steve Norman (gitara). Naknadno se sastavu pridružuju John Keeble (bubnjevi) i Michael Ellison (bas). Nakon par mjeseci ulogu basiste preuzima Richard Miller, a njega uskoro mijenja Martin Kemp, Garyjev brat. U međuvremenu, Steve i Gary za menadžera sastava angažiraju Stevea Daggera koji će postati dio njihovog uspjeha. Iako su već jednom promijenili ime u The Makers, odlučuju se za novo ime, Spandau Ballet.

Iako su u počecima zvukom nalikovali Rolling Stonesima i The Kinksima, postupno su u glazbu počeli uvoditi elektroniku, te tako postali jednim od pionira novog romantizma početkom 1980-ih. Prvi ugovor potpisuju 1981. s izdavačkom kućom Chrysalis Records i iste godine izdaju prvi album Journeys to Glory. Na albumu se nalaze prije snimljeni uspješni singlovi "To Cut a Long Story Short", "The Freeze" i "Musclebound". Kao i prvom, drugom albumu Diamond (izdanom 1982.) prethodio je prije snimljeni uspješni singl "Chant No. 1 (I Don't Need This Pressure On)".

True je njihov treći album snimljen 1983. U to vrijeme Steve Norman počinje svirati saksofon, a sam album je nešto nježnijeg zvuka od prethodnika. Popraćen singlovima "True" i "Gold" album je dosegao vrhove ljestvica u mnogim zemljama i sastavu priskrbio status svjetski poznatih glazbenika. Ništa manje uspješan bio je i album Parade iz 1984. Promotivni singl albuma "Only When You Leave" je bio njihov zadnji uspješni singl u SAD-u. Krajem iste godine nastupili su kao dio Band Aida, a nastupili su i na Wembleyu kao dio velikog humanitarnog koncerta Live Aida 1985. Kompilaciju hitova The Singles Collection izdaju iste godine, a već sljedeće izdaju novi studijski album Through the Barricades. Odmak je to od dotadašnjeg zvuka prema rocku. Sam album i singl "Fight For Ourselves" bili su popularni u Europi i Australiji, ali ne i SAD-u.

Nakon njega braća Kemp se okreću glumačkim vodama te nakon tri godine, 1989. izdaju šesti studijski album Heart Like a Sky. Album izlazi samo na nekim tržištima, i, osim u Italiji, prolazi nezapaženo. Sastav ubrzo objavljuje prestanak rada, s obzirom na to da je Gary sve rjeđe nastupao sa sastavom, te nastavljaju sa samostalnim karijerama. Hadley, Norman i Keeble 1990. pokreću sudsku parnicu protiv Garya Kempa, ali je gube i Kemp postaje vlasnik prava na korištenje imena sastava.

Unatoč svemu, nakon skoro 20 godina, sastav se okuplja 2009. i u listopadu izdaju novi album Once More koji sadrži nanovo snimljene stare hitove i dvije nove pjesme. Krajem godine počinju turneju The Reformation Tour u sklopu koje su nastupili i u zagrebačkom Domu sportova 27. veljače 2009.

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]