Specijalna jedinica PU Zadarska "Poskoci"

Izvor: Wikipedija
Specijalna jedinica PU Zadarska "Poskoci"

Aktivna 1990. – 2001.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska policija
Vrsta specijalna postrojba
Uloga antiteroristička borba
Dio Specijalna policija Republike Hrvatske
Sjedište Zadar
Maskota Poskok
Sudjelovanje u borbama Bitka za Zadar
operacija Maslenica
operacija Poskok 1
operacija Poskok 2
operacija Medački džep
operacija Maslenica operacija Bljesak
operacija Oluja
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Đuro Župan
Svemir Vrsaljko

Specijalna jedinica PU Zadarska "Poskoci" bila je postrojba posebne namjene hrvatske policije. 15. listopada 1990. godine osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Prije Poskoka u Hrvatskoj je postojala samo jedinica za posebne namjene Lučko, nekadašnjeg RSUP-a, pa se poskoci smatraju začetnicima postrojba specijalne policije koje su osnivane po tadašnjim policijskim upravama. Jezgru Poskoka činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike. Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije PU zadarske.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Već 2. svibnja 1991. godine na brdu Štrkovača u Polači u izravnom sukobu s neprijateljem, smrtno je stradao pripadnik Specijalne jedinice Franko Lisica. 17. srpnja jedinica se uključuje u obranu napadnutog stanovništva mjesta Lišane Ostrovičke, a nakon toga nastavlja u mjestima Novigrad, Pridraga, Kruševo, Nadin, Korlat, a zatim mjesta Jasenice i Maslenica, te Masleničkog mosta. U mjestu Jasenice Poskoci nanose značajne gubitke neprijatelju.

Od 9. do 12. rujna 1991. Poskoci vode nemilosrdnu borbu u zaustavljanju neprijateljskog kombiniranog tenkovsko-pješadijskog napada uz potporu topništva i avijacije na mjesto Jasenice i na Maslenički most, gdje sa južne strane Masleničkog mosta zajedno sa pripadnicima 112. brigade Zbora narodne garde uspijeva zaustaviti neprijatelja, odakle se uključuje u obranu mjesta Slivnica i Visočane. Odmah potom jedinica nastavlja borbu aktivno se uključujući u obranu grada Zadra te veliki doprinos obrani daje osvajanjem vojarni Jugoslavenske narodne armije u Zadru i okolici, kaže predsjednik udruge Ivica Kapitanović.

Do akcije Maslenica, zauzete sve važnije kote, od Rizvanuše ponad Gospića, preko Ivinih Vodica do Tulovih greda. Tako 28. kolovoza 1992. godine dio Poskoka odlazi na Velebit s ciljem uspostave linije obrane i sprječavanja naprijateljskih izviđačkih akcija. U jednom takvom izviđanju na Velebitu dana 16. prosinca 1992. godine u neprijateljskoj zasjedi smrtno je stradao tadašnji dozapovjednik Dragan Žunić.

Nakon Jasenica, Poskoci nastavlja obranu Zadra, suprostavljajući se neprijatelju u mjestu Murvica, Briševo, Poljica, u Ražancu i kod Paškog mosta te na gradskim prostorima Bokanjca, Ploče i Dračevca. Nakon uspješne obrane grada Zadra, suprostavljajući se neprijatelju, zajedno sa ostalim pripadnicima policije i pripadnicima Zbora narodne garde i uspostavljanja linije obrane, SJP izvodi veći broj izviđačkih i diverzantskih aktivnosti na okupiranom području. Nažalost, 23. svibnja 1992. godine u centru postrojbe u Zadru, od neprijateljske granate smrtno je stradao pripadnik specijalne jedinice Sveto Denona.

19. siječnja 1993. godine pripadnici SJP započinju s dubinskim izviđanjem terena na pravcu djelovanja u predstojećoj akciji "Maslenica" koja je započela 22. siječnja 1993. godine.  Od završetka akcije Maslenica pripadnici SJP PU zadarske stalno sudjeluju u održavanju prve crte bojišnice na Velebitu.  06. rujna 1993. godine pripadnici SJP sudjeluju u akciji "Poskok 1 ­džep 93" kod Gospića. Zavšetkom svog angažmana u ovoj akciji jedinica nastavlja sa stalnim zadaćama na Velebitu. Velebit je svih tih godina bio ratni dom Poskoka. Prvog prosinca 1994. godine jedna izvidničko-operativna grupa vršeći izviđanje na prostoru Crnog vrha sukobljava se s neprijateljem nanoseći mu značajne gubitke.

Od 4. do 12. svibnja 1995. godine veći dio pripadnika Poskoka uključuje se u vojno-redarstvenu akciju "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, sudjelujući u pretragama prostora i čišćenju zaostalih četničkih formacija. U predvečerje Oluje 04. kolovoza 1995. godine cjelokupna Jedinica specijalne policije PU zadarske uključuje se u vojno-redarstvernu akciju , krećući se Velebitom preko Malog Alana u pravcima prema Svetom Roku i prema Prezidu, Čelavcu i Gračacu, izvršivši svoje zadaće u 14,40 sati 05. kolovoza izbijanjem na Prezid i Čelavac. U akciji "Oluja" 04. kolovoza, u izravnom okršaju s naprijateljem na Malom Alanu smrtno je stradao specijalac Ante Baljak, a 07. kolovoza od mine iznenađenja stradao je pripadnik pričuvnog sastava Marko Vulić. Nakon završetka vojno-redarstvene akcije "Oluja" SJP sudjelovala je u pretragama novo oslobođenog područja čisteći ga od neprijateljskih formacija.

Po završetku pretrage oslobođenog područja SJP se uključuje u izvršenje zadaća u akciji "Povratak" te u izvršenje zadaća u akciji "Krug ­Dubrovnik" te u osiguranje državne granice na potezu Ličko Petrovo Selo-­Kulen Vakuf. Kad je 2001. došlo do reorganizacije MUP-a, ugasila se i ova, jedna od najelitnijih postrojbi Specijalne policije MUP-a RH. Danas, kao sljednica Specijalne jedinice policije "Poskoci" egzistira Interventna jedinica policije PU zadarske.

Izvori[uredi | uredi kôd]