Spomenik Lijepoj našoj (Risvica)

Izvor: Wikipedija

Spomenik »Lijepoj našoj« se nalazi u selu Risvica, općina Kumrovec.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Spomenik je podignut 1935. godine u čast stogodišnjice hrvatske himne koju je napisao hrvatski književnik Antun Mihanović, smješten je u Zelenjaku, uz cestu koja spaja Klanjec i Kumrovec. Sastoji se od niskog postolja kvadratnog tlocrta, popločanog lomljenim kamenom, ogradom od kamenih blokova povezanih lancima te središnje pozicioniranog obeliska kvadratnog presjeka. Vanjske plohe obeliska izvedene su u domaćem kamenu dok je jezgra od armiranog betona. Na sredini glavne strane je brončana ploča s reljefima A. Mihanovića i tri seljaka, a ispod je granitna ploča s tekstom. Djelo je graditelja O. Mundera, klesara J. Streha i kipara Rudolfa Ivankovića

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3113 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "memorijalna baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Spomenik »Lijepoj našoj« Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 5. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.