Stadion HŠK Zrinjski

Izvor: Wikipedija
Stadion HŠK Zrinjski
Stadion HŠK Zrinjski
Nadimak Stadion pod Bijelim Brijegom
Prijašnja imena Gradski stadion pod Bijelim Brijegom
Lokacija Mostar, Bosna i Hercegovina
Otvoren 7.9.1958.[1]
Korisnici HŠK Zrinjski Mostar
Kapacitet 25.000 (9.000 sjedećih)

Stadion HŠK Zrinjski (službeni naziv: Stadion Hrvatskog športskog kluba Zrinjski, poznat i kao: Stadion pod Bijelim Brijegom) je višenamjenski stadion u hercegovačkom gradu Mostaru.

Izgrađen je 1958. godine. Stadion ima atletsku stazu i rasvjetu, tako da se na njemu mogu igrati i noćne utakmice te održavati atletska natjecanja. Stadion ima dvije tribine: zapadnu (gornju i donju) i istočnu (Stajanje). Postavljeno je 9.000 sjedalica. Od toga 800 je natkriveno. Prije postavljanja sjedalica, stadion je mogao primiti 25.000.

U vrijeme izgradnje stadiona "Pod Bijelim Brijegom" (1950-ih) HŠK Zrinjski je bio odlukom komunističkih vlasti zabranjen, te samim tim nije mogao igrati utakmice na stadionu, a utakmice na njemu je igrao FK Velež. U posljednjem ratu u BiH veliki dio arhiva FK Veleža koji se nalazio u zgradi uprave je uništen, kao i mnogi trofeji, plakete i ostala vrijedna dokumentacija, a sam stadion pretrpio je nekolika granatiranja. Zbog rata (Bošnjačko-hrvatski sukob: Mostar i dolina Neretve), Mostar je postao podijeljen grad. Zapadni (veći) dio grada je pod kontrolom Hrvata, a istočni (manji) pod kontrolom Bošnjaka. Zrinjski je prisvojio Stadion pod Bijelim Brijegom, koji se nalazi u hrvatskom dijelu grada, a Velež otada svoje utakmice igra na stadionu u Vrapčićima Odlukama gradskih vlasti, HŠK Zrinjski igra na svome stadionu koji službeno nosi naziv "Stadion Hrvatskog športskog kluba Zrinjski". FK Velež je ponude za povratak na stadion odbio i tražio je za uzvrat od grada financiranje izgradnje tribine stadiona u Vrapčićima.

Stadion iz ptičje perspektive

Galerija[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Stadion HŠK Zrinjski.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rođeni se prisjetili otvaranja stadiona Pod Bijelim brijegom i pobjede nad Željom. klix.ba. Pristupljeno 6. travnja 2020.