Stadion HŠK Zrinjski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stadion HŠK Zrinjski
(službeni naziv)
Stadion HŠK Zrinjski (službeni naziv)
Nadimak Stadion pod Bijelim Brijegom
Prijašnja imena Gradski stadion pod Bijelim Brijegom
Lokacija Mostar, Bosna i Hercegovina
Otvoren 7.9.1958.[1]
Korisnici HŠK Zrinjski Mostar
Kapacitet 25.000 (9.000 sjedećih)

Stadion HŠK Zrinjski (službeni naziv: Stadion Hrvatskog športskog kluba Zrinjski, poznat i kao: Stadion pod Bijelim Brijegom) je višenamjenski stadion u hercegovačkom gradu Mostaru.

Izgrađen je 1958. godine. Stadion ima atletsku stazu i rasvjetu, tako da se na njemu mogu igrati i noćne utakmice te održavati atletska natjecanja. Stadion ima dvije tribine: zapadnu (gornju i donju) i istočnu (Stajanje). Postavljeno je 9.000 sjedalica. Od toga 800 je natkriveno. Prije postavljanja sjedalica, stadion je mogao primiti 25.000.

U vrijeme izgradnje stadiona "Pod Bijelim Brijegom" (1950-ih) HŠK Zrinjski je bio odlukom komunističkih vlasti zabranjen, te samim tim nije mogao igrati utakmice na stadionu, a utakmice na njemu je igrao FK Velež. U posljednjem ratu u BiH veliki dio arhiva FK Veleža koji se nalazio u zgradi uprave je uništen, kao i mnogi trofeji, plakete i ostala vrijedna dokumentacija, a sam stadion pretrpio je nekolika granatiranja. Zbog rata (Bošnjačko-hrvatski sukob: Mostar i dolina Neretve), Mostar je postao podijeljen grad. Zapadni dio grada je pod kontrolom Hrvata, a istočni pod kontrolom Bošnjaka. Zrinjski je prisvojio Stadion pod Bijelim Brijegom, koji se nalazi u hrvatskom dijelu grada, a Velež otada svoje utakmice igra na stadionu u Vrapčićima Odlukama gradskih vlasti, HŠK Zrinjski igra na svome stadionu koji službeno nosi naziv "Stadion Hrvatskog športskog kluba Zrinjski". FK Velež već dugo vremena traži povratak na stadion, no dosad im to zbog složene političke situacije u Mostaru nije dopušteno.

Stadion iz ptičje perspektive

Galerija[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Stadion HŠK Zrinjski.

Izvori[uredi | uredi kôd]