Stanisław Maczek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
General Maczek vojnoj odori.
Maczek u oklopničkoj odori, 1944.

General Stanisław Maczek (Szczerzec, 31. ožujka 1892. - Edinburgh, 11. prosinca 1994.) je bio posljednji zapovjednik poljskog 1. vojnog korpusa pod savezničkim zapovjedništvom, a koji je prije vodio slavnu 1. poljsku oklopnu diviziju. Bio je ratni veteran 1. svjetskog rata, poljsko-ukrajinskog i poljsko-boljševičkog rata. Ipak, najpoznatiji je po svojem zapovjedništvu oklopnim postrojbama u 2. svjetskom ratu. Bio je rođak Vladka Mačeka.

Došao je u Krosno, gdje se pridružio poljskoj vojsci. Od trenutka kada su nadređeni stavili Krošnjanski bataljun pod njegovo zapovjedništvo, Maczek je započeo ofenzivu protiv snaga Zapadnoukrajinske Narodne Republike (ZUNR-a) sa ciljem da svojim napadom smanji pritiska na opsjednuti mu rodni grad.

Zbog nedostatne potpore, unatoč početnim uspjesima kod Ustrzyka, Chyrówa i Felsztyna, poljski napad je zastao i poljsko-ukrajinski rat se pretvorio u rovovski rat do konca zime.

U travnju 1919. se povukao iz svoje postrojbe, postavši organizatorom i zapovjednikom t.zv. "leteće družine" (u izvorniku: lotna kompania), koja se nalazila u sklopu 4. poljske pješačke divizije generala Aleksandrowicza. Postrojba je stvorena prema Maczekovoj zamisli.

Ustrojena je prema njemačkim Sturmbatalionima iz prvog svjetskog rata. Bila je u potpunosti motorizirana i dobro opremljena teškim strojo-puškama. Popuna postojbe je bila većinom od vojnika očvrslih u bitkama, i to iz krošnjanskog bataljuna, ponajviše i zbog toga što je njihova borbena vrijednost bila iznad prosjeka poljskih snaga u to vrijeme.

Zbog toga je i služila za "vatrogasne mjere" u vojnom smislu, odnosno držala je bojišnicu u obrambenim operacijama, iznimno se borivši u poljskoj proljetnoj ofenzivi.

Sudjelovala je u najtežim borbama u ratu, uključujući i bitke kod Drohobycza, Stanisławówa, Buczacza i kod glavnog grada ZUNR-a, Stryja.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Stanisław Maczek