Stanko Nižić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Stanko Nižić (Crveni Grm kraj Ljubuškog, 24. veljače 1951.Zürich, 24. kolovoza 1981.[1]), hrvatski emigrantski djelatnik, zagovornik za demokratsku suverenu i slobodnu Hrvatsku.

Djelovao je preko Hrvatskog radnika, lista koji je bio glasilo Hrvatskog radničkog saveza Europe - Pozdrav Domovini. Autor je više promidžbenih materijala pisanih u korist Hrvatske koju se u Jugoslaviji nesmiljeno ekonomski eksploatiralo i u kojoj se Hrvate proganjalo. Kao obrazovana osoba, u tome je bio iznimno vješt. Uređivao je Hrvatsku revoluciju. Nije bio okrenut nekoj stranci i nije upadao u hrvatske međustranačke podjele. Ono što je on napisao i rekao cijenilo je se u i poštovalo u hrvatskim emigrantskim krugovima. Budući da je bio k tome i marljiv, smetao je ondašnjem jugoslavenskom režimu.[2] Iako je živio i djelovao u Švicarskoj u kojoj su hrvatski politički emigranti bili zaštićeniji nego u nekim drugim europskim zemljama, UDBA ga je 24. kolovoza 1981. smaknula na njegovom radnom mjestu u jednom hotelu u Zürichu.[1]Ubijen je po nalogu jugokomunističkih aparatčika. Ubio ga je suradnik Služba državne bezbjednosti, zloglasne jugoslavenske tajne policije.

Pokopan je u Dietikonu, a poslije su mu lijes prenijeli u Crveni Grm kod Ljubuškog.[3]

Nalogodavci i počinitelj zločina još nisu procesuirani.

2008. je godine Švicarska obnovila istragu za njegovo ubojstvo.[4]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Hrvati, tražimo kongres
  • In memoriam - fra Branko Marić
  • Uputnika hrvatskim borcima za slobodu Domovine (suautor)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Croatia.chInačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2012. Tihomir Nuić: U POTRAZI ZA SLOBODOM I KRUHOM Na tragu Hrvata u Švicarskoj POLITIČKI EMIGRANTI - Jure Petričević, Tihomil Rađa i Dragutin Opačić
  2. Hrsvijet Komemoracija za Stanka Nižića
  3. HSP Ljubuški[neaktivna poveznica] Komemoracija za Stanka Nižića
  4. Ljubuški.info Obnovljena istraga za ubojstvo Ljubušaka Stanka Nižića, 4. rujna 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


HR-WikinewS-CRO.jpgP vip.svg Nedovršeni članak Stanko Nižić koji govori o novinaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.