Steatopigija

Izvor: Wikipedija
Hotentotkinje

Steatopigija (Grčka: στεατοπυγία), od (grč. stear = mast, pyge = stražnjica[1]/ je pojava namjernog akumuliranja visokog stupnja masnoće u mišićima stražnjice i bokova, koja se provodi kod kojsanskih plemena Južne Afrike (Bušmani i Hotentoti), te još neka plemena, kao Önge na Malom Andamanu. Masne naslage nisu ograničene samo na regiju glutealnih mišića, već se protežu do vanjske i prednje strane bedara, tvoreći tako debeo sloj koji se ponekad proteže i do koljena.

Kod Bušmana izaziva se namjerno prehranom mladih djevojaka namirnicama koje su bogate mašću i ugljikohidratima, a obred se provodi u posebnim, za tu svrhu izgrađenim i izoliranim kolibama.

Steatopigija je u pravilu najvažniji izraz ljepote i kod Kojsanki se javlja zajedno s hotentotskom pregačom (Elongated labia ili Sinus pudoris), kojoj je ujedno i svrha sprečavanje gubitka vlažnosti[nedostaje izvor] u suhim područjima Kalaharija.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pretpovijest (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 14. srpnja 2014. Pristupljeno 18. prosinca 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)