Stijena Monaka

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "planina".
(Primjeri uporabe predloška)
Pogled na stijenu sa planine Tête de Chien

Stijena Monaka (fra. Rocher de Monaco; lij-MC. Roca de Mùnegu) je 62 metra [1] visoki monolit na mediteranskoj obali Kneževine Monako. Gleda na Sredozemno more i luku Hercules.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stijena je bila željeni posjed od početka drevne masilijanske kolonije Monoïkos (grčki : Μόνοικος), nazvane po ligurskim plemenima koja su okupirala to područje i borila se za kontrolu nad njim; još ranije je bila sklonište za primitivno stanovništvo. Monaška stijena također je bila prvo osvajanje dinastije Grimaldi, vladara zemlje više od 700 godina, utemeljeno kada se Guelf Francesco Grimaldi prerušio u franjevačkog fratra kako bi ušao u grad i otvorio vrata za njegove vojnike.

Danas[uredi | uredi kôd]

Danas se Stijena nalazi u najstarijoj od četiri četvrti Monaka, Monaco-Ville, gdje se nalazi i Stari grad, najstariji dio grada, nedaleko od Kneževske palače (fra. Le Palais Princier), dom sadašnjeg monarha Alberta II. i kneževske obitelji, Katedrala i Oceanografski muzej Monaka. Stijena Monaka popularna je atrakcija s koje turisti gledaju palaču i smjenu straže.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Provence 7 Monaco-Ville. 15. kolovoza 2014. Pristupljeno 20. srpnja 2015.
  2. The Rock of Monaco. Michelin. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. lipnja 2011. Pristupljeno 9. kolovoza 2012.