Stonska torta

Izvor: Wikipedija
Stonska torta

Podrijetlo
Mjesto podrijetla Ston
Regija/država bivša Dubrovačka Republika[1]
Detalji
Vrsta jela desert
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci orah, čokolada, šećer, makaruli[2]

Stonska torta, ranije makaruli u plato,[1] tradicijska torta iz Dalmacije koja sadrži: orahe, mjendule, čokoladu, šećer, makarule, margarin i jaja s dodatkom kanjele i limuna.[1]

Torta se već stoljećima u posebnim prigodama[3] pripravlja na cijelome području bivše Dubrovačke Republike. Smatra se da je nastala u Stonu po kojemu je i dobila ime.[4] Vrlo je vjerojatno da su se ranije umjesto čokolade koristili rogači, a umjesto margarina maslinovo ulje. Ranije su se makaruli izrađivali namatanjem tijesta na iglu za pletenje.[1] Postoje dvojbe oko toga je li bila jelo siromaha ili bogatije vlastele. Pretpostavlja se da su mnogobrojni pelješki kapetani osiguravali skupocjene začine za pripravu torte.[4]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Slatkopedija Jadranka Ničetić samo za Slatkopediju otkriva sve o svojoj novoj knjizi Traditional Dubrovnik Sweets, objavljeno 14. rujna 2021., pristupljeno 4. lipnja 2023.
  2. punkufer.dnevnik.hr Zaštitni znak Pelješca: Recept za stonsku tortu koja se radi od - makarona, objavljeno 5. srpnja 2022., pristupljeno 4. lipnja 2023.
  3. Naturala Zaštitni znak stonske kuhinje: Stonska torta koja se radi od makarona, objavljeno 6. srpnja 2022., pristupljeno 4. lipnja 2023.
  4. a b USA today 10best Chocolate and pasta combine in one of Croatia's best desserts, objavljeno 22. siječnja 2021., pristupljeno 4. lipnja 2023.
Nedovršeni članak Stonska torta koji govori o prehrani treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.