Straža na Drini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Straža na Drini

Straža na Drini na commons.wikimedia.org
Redatelj Branko Marjanović
Producent Hrvatski slikopis
Croatia Film
Scenarist Branko Marjanović
Snimatelj Branko Blažina
Montaža Branko Marjanović
Godina izdanja 1942.
Trajanje 30 min.
Država Flag of Independent State of Croatia.svg NDH
Jezik hrvatski, njemački
Žanr ratni
dokumentarni
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Straža na Drini (njem. Wacht an der Drina) je ratni dokumentarni i propagandni film snimljen za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, 1942. godine.

Nastanak filma[uredi VE | uredi]

Nastao je spajanjem viškova snimljenih materijala ratnih snimatelja. Radnja traje oko 30 minuta. Film je sastavljen montažno te je nagrađen Mjedenom diplomom na Biennalu u Veneciji 1942. godine, a to je predstavljalo prvu međunarodnu nagradu za jedan film iz NDH. Najpoznatiji je film snimljen u NDH. Vrhunac propagandnih nastojanja NDH.[1]

Filmska ekipa[uredi VE | uredi]

Redatelj, scenarist, montažer i direktor fotografije je Branko Marjanović. Direktori fotografije su i Branko Blažina, Ignjat Habemueller, Josip Akčić i Stjepan Barbarić.[1]

Radnja[uredi VE | uredi]

Radnja prati oružane snage NDH i Crnu legiju u njihovoj borbi za slobodu hrvatskog naroda i države protiv pobunjenih komunističkih partizana u bosanskim selima. Partizani napadaju mjesno stanovništvo i pale kuće te se skrivaju u selima. Poglavnik NDH, Ante Pavelić, posjećuje mjesta i osobno je kod mještana dočekan kao junak u scenama u kojima se također pokazuju štete koje su počinili pobunjeni partizani protiv pučanstva. Hrvatske oružane snage su potjerale komuniste iz sela u kojima su se skrivali. Nakon odlaska komunista, u selima se vraća red i mir, obnavljaju se srušene kuće i mostovi, a stanovništvo radosno pleše pučke plesove i iznova obavljaju radne zadatke na polju. Prilikom posjeta brojnim bosanskim mjestima, veliko mnoštvo stanovništva je Pavelića dočekalo s oduševljenjem kao dokaz povjerenja hrvatskog naroda prema Paveliću i NDH.

Glazba[uredi VE | uredi]

Krivotvorba filma[uredi VE | uredi]

Film prikazuje nedjela jugoslavenskih partizana protiv stanovništva provedenih tijekom borbi. Nakon završetka Drugog svjetskog rata i pada Nezavisne Države Hrvatske, jugoslavenski komunisti su krivotvorili film tako što su iz njega izrezali neke isječke te su u njega ubacili svoje materijale kako bi taj slikopis izgledao kao promidžbeni film u kojemu se prikazuju navodni hrvatski zločini, dok se to zapravo radi o komunističkim zločinima.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Jutarnji list Goran Šikić: Poglavnikov omiljeni film, 23. siječnja 2014. Poveznica s Jutarnjeg na Youtube (pristupljeno 6. prosinca 2017.)

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]