Straža na Drini

Izvor: Wikipedija
Straža na Drini
Straža na Drini na commons.wikimedia.org
RedateljBranko Marjanović
ProducentHrvatski slikopis
Croatia Film
ScenaristBranko Marjanović
SnimateljBranko Blažina
MontažaBranko Marjanović
Godina izdanja1942.
Trajanje30 min.
Država NDH
Jezikhrvatski, njemački
Žanrratni
dokumentarni
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Straža na Drini (njem. Wacht an der Drina) je ratni dokumentarni i propagandni film snimljen za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, 1942. godine.

Nastanak filma[uredi | uredi kôd]

Nastao je spajanjem viškova snimljenih materijala ratnih snimatelja. Radnja traje oko 30 minuta. Film je sastavljen montažno te je nagrađen Mjedenom diplomom na Biennalu u Veneciji 1942. godine, a to je predstavljalo prvu međunarodnu nagradu za jedan film iz NDH. Najpoznatiji je film snimljen u NDH. Vrhunac propagandnih nastojanja NDH.[1]

Filmska ekipa[uredi | uredi kôd]

Redatelj, scenarist, montažer i direktor fotografije je Branko Marjanović. Direktori fotografije su i Branko Blažina, Ignjat Habemueller, Josip Akčić i Stjepan Barbarić.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja prati oružane snage NDH i Crnu legiju u njihovoj borbi za slobodu hrvatskog naroda i države protiv pobunjenih komunističkih partizana u bosanskim selima. Partizani napadaju mjesno stanovništvo i pale kuće te se skrivaju u selima. Poglavnik NDH, Ante Pavelić, posjećuje mjesta i osobno je kod mještana dočekan kao junak u scenama u kojima se također pokazuju štete koje su počinili pobunjeni partizani protiv pučanstva. Hrvatske oružane snage su potjerale komuniste iz sela u kojima su se skrivali. Nakon odlaska komunista, u selima se vraća red i mir, obnavljaju se srušene kuće i mostovi, a stanovništvo radosno pleše pučke plesove i iznova obavljaju radne zadatke na polju. Prilikom posjeta brojnim bosanskim mjestima, veliko mnoštvo stanovništva je Pavelića dočekalo s oduševljenjem kao dokaz povjerenja hrvatskog naroda prema Paveliću i NDH.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Jutarnji list Goran Šikić: Poglavnikov omiljeni film, 23. siječnja 2014. Poveznica s Jutarnjeg na Youtube (pristupljeno 6. prosinca 2017.)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]