Prijeđi na sadržaj

Stranka Novi Azerbajdžan

Izvor: Wikipedija
Stranka novi Azerbajdžan
Predsjednik İlham Əliyev
Osnivač Heydər Əliyev
Slogan Yeni Azərbaycan Partiyası dünənin, bu günün və gələcəyin partiyasıdır! (Stranka novi Azerbajdžan je stranka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!)
Osnovana 21. studenog 1992.
Sjedište Bülbül prospekti 13, Baku
Država djelovanja Azerbajdžan
Podmladak Savez mladeži SNA-a
Broj članova (2009.) 494 351[1]
Ideologija azerski nacionalizam[2]
sekularizam[2]
liberalni konzervativizam[2]
socijalno tržišno gospodarstvo[2]
euroskepticizam
Politički položaj desni centar
Međunarodna skupina MKAPS (Međunarodna konferencija azijskih političkih stranaka)
Narodna skupština
70 / 125
Službene boje     
Službena stranica

Stranka Novi Azerbajdžan (SNA; azerski: Yeni Azərbaycan Partiyası, skraćenica YAP) je konzervativna politička stranka u Azerbajdžanu osnovana u prosincu 1992. Stranku je osnovao Heydər Əliyev, bivši predsjednik Azerbajdžana, koji ju je vodio do smrti 2003. Njezin trenutni čelnik je İlham Əliyev, trenutni predsjednik Azerbajdžana. Stranka novi Azerbajdžan je vladajuća stranka u Azerbajdžanu.

Stranka novi Azerbajdžan nastala je slijedom logike početkom raspada Sovjetskoga Saveza. Pad SSSR-a i Komunističke partije doveo je do osnivanja novih političkih stranaka i uvođenja novih institucija u Azerbajdžan koji je postao neovisna država. Institucije Azerbajdžana nastale su u vrijeme narodnog pokreta koji je počeo 1988., a brojne institucije uspostavljene su početkom 1990-ih. Azerbajdžan se, međutim, našao u ozbiljnoj krizi. U tom razdoblju osnovana je i Stranka novi Azerbajdžan čiji je osnivač bio Heydər Əliyev, bivši komunistički dužnosnik i KGB-ovac. Əliyev je bio kontroverzna osoba za koju se veže suradnja s azerskom mafijom i nezakonito bogaćenje. Predsjednikom SNA-a postao je nakon apela 91 intelektualca u kojem se od njega tražilo da dođe na čelo stranke. Na Osnivačkoj skupštini stranke održanoj 21. studenog 1992. Əliyev je jednoglasno izabran za predsjednika. Na toj Osnivačkoj skupštini uspostavljeni su i drugi organi stranke.

Stranka se službeno stavlja na položaj desnoga centra. SNA ima za cilj uspostaviti socijalno tržišno gospodarstvo, a solidarnost i društvenu pravdu pokazuje kao temelj svoje ideologije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ruling New Azerbaijan Party will mark membership of 500,000th person (engleski)
  2. a b c d The Program of the New Azerbaijan Party. Stranka Novi Azerbajdžan. Pristupljeno 4. svibnja 2014.