Prijeđi na sadržaj

Sturmpanzerwagen Oberschlesien

Izvor: Wikipedija
Sturmpanzerwagen Oberschlesien
Zemlja porijekla Njemačko Carstvo
Svojstva
Dužina 6,7 m
Širina 2,34 m
Visina 2,9 m
Masa 19 tona
Posada 5
Oklop i naoružanje
Oklop 14 mm
Osnovno naoružanje 57 mm top
Sekundarno naoružanje 2×7,9 mm strojnica
Pokretljivost
Pogon benzinski motor

180 KS ili 195 KS

Brzina 16 km/h ili 19 km/h

Sturmpanzerwagen Oberschlesien, katkad zvan i Dominatrix je bio projekt dizajniranja novog njemačkog tenka, koji bi nasljedio A7V.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Kad je postalo očito da je A7V potpuni promašaj, tvrtka Oberschlesien-Eisen-Industrie je započela s razvojem novog teškog jurišnog tenka nazvanog Sturmpanzerwagen. Radilo se o naprednoj konstrukciji, barem u odnosu na A7V. Sturmpanzerwagen je trebao imati oklop najveće debljine 14 mm i najveće mase od 19 tona. Glavno naoružanje bilo bi top od 57 mm (opcijski od 37 mm), smješten u središnje postavljenoj kupoli. Uz njega tenk je trebao imati i dvije strojnice kalibra 7,9 mm, postavljene u manje kupole ispod glavne. Neki izvori navode da je za pogon trebao poslužiti benzinski motor snage 180 KS, a neki navode snagu od čak 195 KS. Zbog toga se i razlikuje procjena maksimalne brzine, od 16 km/h za slabiji motor do 19 km/h za jači. Maksimalna brzina izvan uređenih putova trebala je biti devet km/h. Za upravljanje tenkom određena je i posada od pet članova. Naručena su dva prototipa, ali nijedan nije dovršen prije kraja rata. To nije spriječilo projektante da pred sam kraj rata naprave i poboljšani Sturmpanzerwagen II.[1]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Njemački tenkovi u Prvom svjetskom ratu

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.