Subotički glasnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Subotički glasnik. Za druga značenja pogledajte Subotički glasnik (Narodna radikalna stranka), list koji je izlazio od 1925.-1927..
Subotički glasnik
Vlasnik Božidar Vujić
Glavni urednik Kalor Milodanović
Božidar Vujić
Utemeljen 1. kolovoza 1873.
Političko usmjerenje preporodne novine
Prestao izlaziti 1876.
Sjedište Subotica

Subotički glasnik odnosno Subatički glasnik je bio tjednik na hrvatskom jeziku, koji je izlazio u Subotici.

Pokrenuli su ih bunjevački Hrvat Kalor Milodanović i Srbin Božidar Vujić.

U zaglavlju se ova tiskovina definirala kao "novina za prosvitu, zabavu i gazdinstvo".

Izlazio je subotom.

Urednik mu je bio novinar Kalor Milodanović, jednim od nositelja hrvatskog preporoda u Bačkoj[1].

Za glavnog suradnika je imao javnog djelatnika i mecenu Božidara Vujića. List je imao velikih teškoća u poslovanju, jer je držao niske pretplate, ciljno tržište - bunjevački i šokački Hrvati su bili nacionalno neosviješteni te se nisu pretplaćivali, a pritisci ugarskih vlasti su bili veliki. Stoga su Milodanović i Vujić zamolili biskupa Strossmayera da ih financijski pomogne, što je ovaj i učinio, nakon što se konzultirao sa Ivanom Antunovićem, koji je također financijski pomagao tiskanje ovih novina, iako nije imao dobrih osobnih iskustava sa Milodanovićem [1].

Poznato pero koje je pisalo za Subotički glasnik bio je Josip Jukić Manić, hrvatski književnik, svećenik i narodni preporoditelj[2]

Točan nadnevak izlaska prvog broja nije poznat, smatra se da je bilo 1. kolovoza 1873. godine ili dan poslije. Nadnevak izdanja drugog broja je poznat, 9. kolovoza 1873. godine. Prestao je izlaziti 1876. godine, nakon što je pokretač i urednik Kalor Milodanović zbog pritisaka i prijetnji uhićenjem od ugarskih vlasti bio prisiljen pobjeći u Kneževinu Srbiju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Croatica Christiana Periodica, Vol.59 No.- Svibanj 2007. Robert Skenderović: Suradnja biskupa J. J. Strossmayera i Ivana Antunovića Page white acrobat.png(PDF)
  2. Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca 11 J, Subotica:Hrvatsko akademsko društvo, 2011., S. Bačić: Jukić Manić, Josip s. 113.-114.