Suradnik:Vatrena ptica/Grafiti

Izvor: Wikipedija

Mnogi suradnici Wikipedije koji prate Nedavne promjene pokušavaju uklanjati grafite te tako izdvajaju svoje vrijeme. Ovdje ćemo vam opisati kako efektivnije uklanjati grafite i opisat ćemo vam kako na lakše načine održavati Wikipediju, tako da bude "čista" i uredna. Obično je lako prepoznati suradnika koji grafitra, a i treba zapamtiti da su grafiti izvedeni najčešće od strane anonimnih suradnika.

Važno: Blokiranje suradnika zbog grafita ne smije se činiti zato da se kazni glupost, već da se zaštiti Wikipedija.

Naši ciljevi[uredi | uredi kôd]

Uklanjanje grafita opći je cilj da se uz najmanje moguće napore svede min. postotak grafita na Wikipediji. To ne ovisi o tome koliko je suradnik sposoban uređivati Wikipediju. Zato:

  • Želimo koristiti najmanji mogući napor u čišćenju i uklanjanju grafita
  • Želimo se zadržati u iznosu grafita kako bi se mogli osloniti na sadržaj Wikipedije

Zapamtite, ne smijemo ograničiti mogućnost suradnicima na uređivanje i stvaranje članaka zbog ovih razloga:

Kako (lakše) naći grafit[uredi | uredi kôd]

Možete biti sigurni da je velika mogućnost da je grafit na stranici ako vidite u zagradama zlonamjerne poruke ili grafite poput "choszitddgjgk". Ne mora uvijek sažetak biti ispunjen (često uopće i nije ispunjen), pa biste svakako i trebali provjeriti što je suradnik uradio na stranici klikom na odgovarajuću oznaku razl na "Nedavnim promjenama".

Ako je suradnik počinio glupost na stranici, uklonite je (postoje dva načina). To možete tako da kliknete na karticu "Uredi" i potom uklonite grafit, ili tako što dođete u povijest stranice jednostavnim klikom na "Stare izmjene" i klikom na opciju za uklanjanje izmjene. Najednostavnije je da kliknete razl i, ako vidite grafit u inačici, kliknite za uklanjanje izmjene za ot odgovarajuću opciju. Administratori vraćaju izmjenu pomoću rollbacka, a suradnici ručno, osim patrolera. Možete upozoriti suradnika na njegovoj stranici za razgovor, a ako suradnik nastavi, administratori bi ga trebali blokirati.

Što grafiti nisu[uredi | uredi kôd]

  • Vandalizam; jer je gori
  • Osobni napadi; predstavlja osnovu blokiranja, ali nije grafit
  • Članak koji ne zadovoljava pravila NPOV-a