Prijeđi na sadržaj

Surogat (1961.)

Ovo je jubilarni 71.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Surogat
Surogat (celuloid, tempera) i Vukotićev Oscar u Muzeju grada Zagreba
RedateljDušan Vukotić
ProducentStudio za crtani film Zagreb filma
ScenaristRudolf Sremec
GlazbaTomislav Simović
Godina izdanja1961.
Trajanje10 min.
Država Jugoslavija, Hrvatska
Prethodni
Piccolo (1959.)
Sljedeći
Igra (1962.)
Portal o filmu

Surogat je crtani film Dušana Vukotića iz 1961., prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film.[1] Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezicima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto

Pored američkog Oscara, Surogat je osvojio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu... Po broju nagrada Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Surogat je desetominutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenarista Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Film je jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao u vremenu (1960-ih) kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.[nedostaje izvor]

Film je bio moderno animiran, s manjim brojem sličica u sekundi, a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju cezanneovsku formulu pogleda na svijet. Cezzane je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet kružnicā, trokutā i kvadratā. Animacija Surogata bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće Disneyeve, zaista nešto potpuno novo.

Glazba za film bila je također vrlo suvremena: jedan nervozni jazz, zagrebačkog skladatelja i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio znamenit za Zagrebačku školu crtanog filma, i imao je velik utjecaj na druge autore i studije svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.

Zasluge[uredi | uredi kôd]

 • Scenarij: Rudolf Sremec
 • Glazba: Tomislav Simović
 • Slikar pozadina: Zvonko Lončarić
 • Glavni animator: Dušan Vukotić
 • Animatori: Leo Fabiani, Rudolf Mudrovčić
 • Muzičko vodstvo: Tea Brunšmid
 • Asistent režija: Zdravko Pavičić
 • Tonski snimatelj: Mladen Prebil
 • Trik snimatelj: Zlatko Sačer
 • Glavni crtač i režiser: Dušan Vukotić

Naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Odnos prema Surogatu bio je također – surogatan.[2] Prvih godina od nastanke hrvatske države, film kao i njegov autor, pali su u potpuni zaborav. Tek 2007. došlo je do pune rehabilitacije tog djela. Tada su Ministarstvo kulture RH, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili u povodu deset godina od smrti Dušana Vukotića zajednički organizirati nekoliko događaja kojima su osvježili uspomenu na film i njegovog autora.[2]

Surogat je poslužio kao inspiracija Davidu Silvermanu, autoru animirane serije Simpsoni, za parodiju likova Radnika i Parazita iz istočnoeuropskih crtanih filmova u epizodi Krusty Gets Kancelled.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. The Internet Movie Database: Surogat (1961)
 2. a b Popović, Duško. Filmska godina Dušana Vukotića — surogatna bajka. Hrvatski filmski savez. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. travnja 2019. Pristupljeno 23. veljače 2022.
 3. Silverman, David. 9. rujna 2014. Worker & Parasite was based on Surogat. Twitter. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2021.
 4. The Simpsons – Krusty's Downfall + Worker and Parasite. Pristupljeno 23. veljače 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]