Ovo je jubilarni 71.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.

Surogat (1961.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Surogat
Surogat Dusan Vukotic MGZ 080209.jpg
Surogat (celuloid, tempera) i Vukotićev Oscar u Muzeju grada Zagreba
RedateljDušan Vukotić
ProducentStudio za crtani film Zagreb filma
ScenaristRudolf Sremec
GlazbaTomislav Simović
Godina izdanja1961.
Trajanje10 min.
DržavaFlag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavija, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Prethodni
Piccolo (1959.)
Sljedeći
Igra (1962.)
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Surogat je crtani film Dušana Vukotića iz 1961., prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film.[1] Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezicima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto

Pored američkog Oscara, Surogat je osvojio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu... Po broju nagrada Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Surogat je desetominutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenarista Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Film je jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao u vremenu (1960-ih) kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.[nedostaje izvor]

Film je bio moderno animiran, s manjim brojem sličica u sekundi, a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju cezanneovsku formulu pogleda na svijet. Cezzane je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet kružnicā, trokutā i kvadratā. Animacija Surogata bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće Disneyeve, zaista nešto potpuno novo.

Glazba za film bila je također vrlo suvremena: jedan nervozni jazz, zagrebačkog skladatelja i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio znamenit za Zagrebačku školu crtanog filma, i imao je velik utjecaj na druge autore i studije svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.

Osoblje[uredi | uredi kôd]

 • Scenarij: Rudolf Sremec
 • Glazba: Tomislav Simović
 • Slikar pozadina: Zvonko Lončarić
 • Glavni animator: Dušan Vukotić
 • Animatori: Leo Fabiani, Rudolf Mudrovčić
 • Muzičko vodstvo: Tea Brunšmid
 • Asistent režija: Zdravko Pavičić
 • Tonski snimatelj: Mladen Prebil
 • Trik snimatelj: Zlatko Sačer
 • Glavni crtač i režiser: Dušan Vukotić

Naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Odnos prema Surogatu bio je također – surogatan.[2] Prvih godina od nastanke hrvatske države, film kao i njegov autor, pali su u potpuni zaborav. Tek 2007. došlo je do pune rehabilitacije tog djela. Tada su Ministarstvo kulture RH, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili u povodu deset godina od smrti Dušana Vukotića zajednički organizirati nekoliko događaja kojima su osvježili uspomenu na film i njegovog autora.[2]

Surogat je poslužio kao inspiracija Davidu Silvermanu, autoru animirane serije Simpsoni, za parodiju likova Radnika i Parazita iz istočnoeuropskih crtanih filmova u epizodi Krusty Gets Kancelled.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. The Internet Movie Database: Surogat (1961)
 2. a b Popović, Duško. Filmska godina Dušana Vukotića — surogatna bajka. Hrvatski filmski savez. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. travnja 2019. Pristupljeno 23. veljače 2022.
 3. Silverman, David. 9. rujna 2014. Worker & Parasite was based on Surogat. Twitter. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2021.
 4. The Simpsons – Krusty's Downfall + Worker and Parasite. Pristupljeno 23. veljače 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]