Prijeđi na sadržaj

Zagreb film

Izvor: Wikipedija
Zagreb film
Osnovana 1953.
Osnivač(i) Društvo filmskih radnika Hrvatske
Sjedište ZagrebHrvatska
Djelatnost(i) filmska industrija
Web stranica zagrebfilm.hr

Zagreb film je filmsko poduzeće koje je 1953. godine osnovalo Društvo filmskih radnika Hrvatske. Studiom za crtani film, 1956. godine, započinje povijest i stvaralačko razdoblje do današnjih dana te okuplja autore i artiste koji će kroz buduće razdoblje biti nazvani majstorima, a Studio u kojem su stvarali, Zagrebačka škola crtanog filma.

Tijekom 62 godine, Zagreb film je dobio više od 400 nagrada na festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije – Oskar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.

Bogatstvo žanrova i različiti stilovi koji su godinama rasli u Zagrebu, bili su razlogom da francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar Georges Sadoul stvori naziv "zagrebačka škola crtanog filma", koji je potom postao zaštitni znak za kvalitetne i inovativne filmove napravljene u Zagrebu.

Osim art filmova, Zagreb film proizvodi igrane i dokumentarne filmove. Poznate su i animirane serije za djecu iz produkcije Zagreb filma, poput Inspektora maske, Profesora Baltazara, Malih letećih medvjedića i Maxi Cata. Većina ovih filmova distribuirana je internacionalno, a najveći uspjeh na svjetskoj razini postigao je poznati lik Profesora Baltazara.

Od prosinca 2004. godine ravnatelj Zagreb filma je redatelj Vinko Brešan.

Crtane serije[uredi | uredi kôd]

Ko-produkcije[uredi | uredi kôd]

  • Mali leteći medvjedići (Ko-produkcija sa Cine Group)
  • Lutka snova
  • Čovjek zagađivač (Ko-produkcija s National Film Board of Canada)

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Zagreb filma (http://www.zagrebfilm.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Zagreb film.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Zagreb film koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.