Zagreb film

Izvor: Wikipedija
Zagreb film
Zagreb film logo.png
Osnovana 1953.
Osnivač(i) Društvo filmskih radnika Hrvatske
Sjedište ZagrebHrvatska
Djelatnost(i) filmska industrija
Web stranica [1]
Professor Balthazar
Kultni crtani film Zagreb filma bez nasilja, bez agresije, gdje se svi problemi rješavaju humano i prihvatljivo na Baltazarski način.

Zagreb film je filmsko poduzeće koje je 1953. godine osnovalo Društvo filmskih radnika Hrvatske. Studiom za crtani film, 1956. godine, započinje povijest i stvaralačko razdoblje do današnjih dana te okuplja autore i artiste koji će kroz buduće razdoblje biti nazvani majstorima, a Studio u kojem su stvarali, Zagrebačka škola crtanog filma.

Tijekom 62 godine, Zagreb film je dobio više od 400 nagrada na festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije - Oskar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.

Bogatstvo žanrova i različiti stilovi koji su godinama rasli u Zagrebu, bili su razlogom da francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar Georges Sadoul stvori naziv "zagrebačka škola crtanog filma", koji je potom postao zaštitni znak za kvalitetne i inovativne filmove napravljene u Zagrebu.

Osim art filmova, Zagreb film proizvodi igrane i dokumentarne filmove. Poznate su i animirane serije za djecu iz produkcije Zagreb filma, poput Inspektora maske, Profesora Baltazara, Malih letećih medvjedića i Maxi Cata.Većina ovih filmova distribuirana je internacionalno, a najveći uspjeh na svjetskoj razini postigao je poznati lik Profesora Baltazara.

Od prosinca 2004. godine ravnatelj Zagreb filma je redatelj Vinko Brešan.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Zagreb filma (http://www.zagrebfilm.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Zagreb film.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Film reel.svg
Nedovršeni članak Zagreb film koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.