Sutilija (brdo, Seget Gornji)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Sutilija.

Sutilija, brdo kod Segeta Gornjeg, pored Trogira.[1]

Na brdu je nekoliko zaštićenih kulturnih dobara. S obzirom na dominiranje zapadnom stranom trogirskog Malog polja, na strateški važnom položaju s kojeg je moguće nadzirati okolno kopno i pomorje Kaštelanskog zaljeva i Šoltanskog kanala, u željezno doba podignuto je veliko gradinsko naselje. Na istočnoj i jugoistočnoj padini Sutilije nalaze se rimski kamenolomi,[1] čiji je kamen bio važan u rimsko doba i na glasu, što je zabilježio Plinije Stariji i zapisao da je rimski Trogir bio poznat po kamenu, 'Tragurium, civium Romanorum marmore notum'. U malim kâvama i danas se vide tragovi vađenja kamenih blokova.[2] U 12. stoljeću podignuta je na sljemenu romanička crkva sv. Ilije[1] oko koje je groblje.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Seget Gornji, Arheološka nalazišta Gradina Sutilija i rimski kamenolom, zajedno s crkvom sv. Ilije Ministarstvo kulture RH. Arhivirano 7. lipnja 2020. Pristupljeno 7. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  2. 2,0 2,1 Ivan Alduk: Trogir se nije predao Veneciji, pa je mjesecima bombardiran kamenim kuglama i keramičkim posudama punjenim zapaljivim smjesama Dalmatinski portal. 21. prosinca 2015. Pristupljeno 7. lipnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u OTRS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.