Suvremene metode umjetničke obrade metala

Izvor: Wikipedija
Michael Glancy,Ur crustacean,posuda,staklo i elektroformirani bakar,Indianapolis Museum of Art
Anodizirani titan(detalj)
Mokume gane
Ogrlica izrađena pomoću 3d pisača,plastika,Ted Noten 2009.
Zlatna narukvica proizvedena laser sintering postupkom,dizajn Towe Norlen

Suvremene metode umjetničke obrade metala prije svega su postupci koji su izvorno razvijeni za korištenje u industrijske svrhe,poput galvanoplastike, anodičke oksidacije te fotonagrizanja. Danas oni određenu ulogu imaju ponajprije u zemljama s visokorazvijenom umjetničkom obradom metala,prije svega se tu misli na SAD,Australiju,Japan,Veliku Britaniju,Italiju, te Njemačku.

U ove postupke možemo ubrojiti i oblikovanje presavijanjem razvijeno početkom osamdesetih godina 20. stoljeća.

Na kraju nadodajmo u ove postupke i mokume gane tehniku,tehniku nastalu još krajem 17. stoljeća u Japanu,no izuzetno popularnu kod suvremenih umjetnika koji rade u metalu.

Tehnike tkanja i pletenja u metalu također možemo smatrati suvremenim dodatkom umjetničkoj obradi metala.

U ove se tehnike može ubrojiti i metalna glina,osmišljena oko 1990.

Svakako treba spomenuti i tehnologije koje se tek razvijaju kao što je trodimenzionalni ispis, te laser sintering - tehnologija odnosno selektivno lasersko topljenje,tehnike čija će uloga sigurno biti sve značajnija.[1][2]

Povijest

Najstariji od ovih postupaka je svakako galvanoplastika,koja je razvijena još u 19. stoljeću(1838.).Najvažniji suvremeni autor koji radi u ovoj tehnici svakako je amerikanac Stanley Lechtzin,kao i njegova zemljakinja June Schwarz(1924. – 2016.).Danas ovu tehniku koristi jedan od najznačajnijih američkih suvremenih umjetnika koji rade u staklu, Michael Glancy.

Fotonagrizanje,koje je iako iznađeno u 19.stoljeću primjenu u umjetničkoj obradi metala započelo negdje pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća - spomenimo da su ovu tehniku koristili nijemac Reinhold Reiling(1922. – 1983.) i amerikanka Eleanor Moty.

Anodička oksidacija je u umjetničkoj obradi metala prvo primijenjena negdje krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.[3] Njen najznačajniji predstavnik je amerikanac David LaPlantz,no među prvima su je koristili nizozemci Emmy Van Leersum(1930. – 1984.) i Gijs Bakker. Prije svega je korištena na aluminiju no od sredine šezdesetih godina 20. stoljeća počinje se koristiti i na titaniju, te niobiju i tantalu.[4] Može se izvoditi i na nehrđajućem čeliku,no zasada nije bilo značajnijih pokušaja primjene ovih procesa u umjetničke svrhe.

Tekstilne tehnike rada u metalu prije svega su promovirale amerikanke Arline Fisch i Mary Lee Hu.

Mokume gane tehnika prvo je promovirana od strane amerikanca Gene Pijanowskog i njegove supruge Hiroko Sato Pijanowsky još šezdesetih godina prošlog stoljeća.No treba istaknuti da su predmeti u ovoj tehnici rađeni već u 19. stoljeću(američka tvrtka Tiffany),te da je H.Wilson u svojoj knjizi Silverwork and Jewellery opisao tehniku (izdanje iz 1931.).Danas su najznačajniji umjetnici koji rade tim postupkom svakako Steve Midgett i James Binnion.

Najnoviji je dodatak ovom spektru oblikovanje presavijanjem koje je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća osmislio Charles Lewton Brain. Danas ova tehnika i dalje privlači sve veći broj osoba tako da od 2012. postoji i međunarodni natječaj posvećen promociji ove tehnike.

Trodimenzionalni ispis se u komercijalnoj proizvodnji nakita koristi negdje od 2005. godine,prije svega za izradu voštanih modela za lijevanje.Lasersko sinteriranje zlata i drugih metala kao tehnika koristi se tek nekoliko godina.Obje ove tehnike( kod nas!) tek čekaju veću primjenu u umjetničkom oblikovanju metala( u svijetu se već nekoliko godina i komercijalno koriste).[5][6]

Situacija u Hrvatskoj

Kod nas ove tehnike nisu imale značajnijih predstavnika,osim Vere Dajht-Kralj ,kiparice koja je radila nakit u emajliranom elektroformiranom bakru.Spomenuti se mogu i Rea Boschi Gogolja koja je radila nakit od pletene žice,te Stjepan Balja,zlatar koji je kod nas prvi izlagao nakit od titanija ( no 52 godine nakon prve uporabe titanija za nakit u svijetu)kao i Irenu Podvorac,kiparicu koja jedina kod nas radi i nakit od bojenog i eloksiranog aluminija.

Dodatna literatura

Untracht,O. Jewelry Concepts and Technology,New York 1982.

Lewton-Brain, Charles (2008). Foldforming. Hong Kong: Btrynmorgen Press. ISBN 978-1-929565-26-9.

Midgett, Steve (2000). Mokume Gane A comprehensive study. Earthshine press. ISBN 0-9651650-7-8.

LaPlantz,David Artists Anodizing Aluminum: The Sulfuric Acid Process,Bayside 1988.

Stiles,C. Anodized!: Brilliant Colors & Bold Designs for Aluminum Jewelry ,New York 2010.

Fisch,Arline Textile Techniques in Metal ,New York 1975.

Devos,M.A. Introduction to Precious Metal Clay ;Fort Lauderdale 2003.

Hoskins,S. 3D Printing for Artists, Designers and Makers,London 2018.

Izvori

Vanjske poveznice