Sveta Afra

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Sveta Afra
Sveta Afra
Sveta Afra
Rođen Augsburg
Preminuo oko 304.
Augsburg
Slavi se u Katolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 7. kolovoza
Zaštitnik obraćenika, pokajnika, mučenika
Zaštitnik gradova, krajeva i država Augsburga
Svetišta Opatija sv. Ulrika i sv. Afre u Augsburgu
Portal o kršćanstvu

Sveta Afra († Augsburg, oko 304.) - kršćanska je svetica i mučenica za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana. Rođena je u Augsburgu u 3. stoljeću.

Jedna je od prvih ranokršćanskih mučenica u zapadnoj Europi. Njezina se grobnica nalazi u kripti augsburške crkve svetih Ulrika i Afre.

U kasnom 3. stoljeću, njezina je poganska obitelj otputovala s Cipra u Augsburg. Afra je bila posvećena službi božice Venere od strane svoje majke Hilarije. Prvobitno je bila prostitutka u Augsburgu, nakon što je tamo došla s Cipra, možda čak i kao kći ciparskog kralja. Smatra se da je vodila bordel u tom gradu ili da je radila kao hramska prostitutka u Venerinom hramu. Kako je počeo progon kršćana za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana, biskup Narcis iz Girone (u Španjolskoj) potražio je utočište u Augsburgu i smjestio se kod Afre i njezine majke Hilarije. Svojim je učenjem biskup Narcis preobratio Afru i njezinu obitelj na kršćanstvo.[1]

Afra, koja je postala kršćanka, odbila je sudjelovati u poganskim obredima i zbog svoje čvrste predanosti vjeri, živa je spaljena 7. kolovoza 304. godine na jednom od otočića rijeke Leh.[2]

Prva crkva na grobu svete Afre sagrađena je 582. godine. Sredinom stoljeća, legenda o Afri već je bila dobro poznata, a njezina je grobnica u Augsburgu bila popularno mjesto hodočašća kršćana zapadne Europe.

Sveta Afra slavi se 7. kolovoza.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://ww1.antiochian.org/node/19323 Preuzeto 31. kolovoza 2022.
  2. Butler, Alban. Lives of the Saints, Vol.III, (1866.)