Sveta Monika

Izvor: Wikipedija
Sveta Monika
Sancta Monica
Ary Scheffer, Sv. Monika i sv. Augustin
Ary Scheffer, Sv. Monika i sv. Augustin
Svetica
Rođena 331.
Tagaste, Numidija
Preminula 387.
Ostia
Kanonizirana prije kongregacije
Spomendan 27. kolovoza (kalendar)
Zaštitnica udanih žena, kršćanskih majki
Portal o kršćanstvu

Sveta Monika (Tagaste, 331.Ostia, 387.), kršćanska svetica, majka znamenitog kršćanskog teologa Aurelija Augustina, koji je upravo zahvaljujući njoj prihvatio kršćanstvo, a kasnije iscrpno opisao njen život i kršćanske vrline u Ispovijestima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Grob sv. Monike u rimskoj Bazilici sv. Augustina.

Monika je bila kršćanka udana za Patricija (Patritius), službenika u gradu Tegesta u Numidiji (današnji Alžir), koji je bio pagan. Iako nije previše mario za religiju, Patricije se, zajedno sa svojom majkom, loše odnosio prema Moniki. Monika mu je rodila troje djece - sinove Augustina i Navigija, te kćer Perpetuu. S vremenom se njen muž preobratio na kršćanstvo, ali je zato Augustin postao "nemiran" i prilikom studija u Kartagi prihvatio manihejstvo. Monika ga je punih sedamnaest godina nastojala preobratiti na kršćanstvo, a to joj je uspjelo tek u Italiji. Umrla je u Ostiji čekajući prijevoz natrag u Afriku.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Frances Alice Monica Forbes, Sveta Monika : (332. – 387.) : uzor kršćanskih majki o kršćanskom odgoju djece : životopis i molitve, U pravi trenutak, Zagreb, 2011. (104 str.), ISBN 9789537446222

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveta Monika
Mrežna mjesta