Sveta Uršula

Izvor: Wikipedija
Sveta Uršula
Sveta Uršula
Preminula 238., 283., 383., 451., ili 640.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 21. listopada
Portal o kršćanstvu

Sveta Uršula (njem. Heilige Ursula von Köln) je kršćanska mučenica koja se slavi kao svetica u Rimokatoličkoj Crkvi.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Uršula je bila rimsko-britanska princeza koju je Dionot, kralj Dumnonije, poslao u Armoriku (današnja Bretanja) kako bi se udala za paganskog kralja Conana Meriadoca. Oluja je, međutim, brodove skrenula s puta i natjerala da pristanu u udaljenoj galskoj luci, a što je Uršula iskoristila priliku da bi umjesto braka krenula na veliko kršćansko hodočašće. Put ju je doveo u Koloniju Agripinu (današnji Köln u Njemačkoj) nedugo prije nego što će taj grad opsjesti i zauzeti Huni. Uršuli je tada odrubljena glava zajedno s 11.000 mladih djevica.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

U crkvi sv. Uršule u Kolnu nalazi se natpis koji potječe iz 4. ili 5. stoljeća dakle još iz doba seobe naroda, a koji nas obavještava da je neki čovjek po imenu Clematius na tom mjestu, gdje su djevice pretrpjele mučeničku smrt, njima u čast umjesto spaljena i razorena poganska svetišta podigao crkvu. U 16. stoljeću sv. Anđela Merici je osnovala red Uršulinki. Kristofor Kolumbo je Djevičanske otoke nazvao u počast Svetoj Uršuli.

Zaštitnica je grada Kolna, a u prošlosti je bila zaštitnica studenske mladeži u Beču, Coimbri i Parizu. Uz Uršulu se štuju i njezine prijateljice: Priska, Eugenija, Grata, Cecilija i Verena.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveta Uršula