Sveti Brcko

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sv. Brcko i Sv. Martin

Sv. Briccius (Brictius, Brictio, Brcko) (Tours, 397. - 444.), biskup Toursa.

Brcko (ili Brikcij), bio je učenik i nasljednik sv. Martina biskupa na biskupskoj stolici u Tours-u, u Francuskoj. Kako je slavni biskup Martin umro 397., lako je zaključiti, da je sv. Brcko živio na koncu IV. i u V. stoljeću. Umro je 444. god.

Ovaj svetac bio je osobni đakon sv. Martina. Ali prije no što je postao snošljiv i ponizan, bio je veliko gunđalo, sklon ogovaranju, bezveznjak – reklo bi se jednom riječju. Bez obzira na sve to, sv. Martin ga je uzeo k sebi i osta zapisana rečenica kojom sv. Martin opisuje Brcka: «Ako je Krist podnosio Judu, zašto ja ne bih podnosio Brcka?» Ipak sv. Martin je bio i dalekovidan čovjek, tako da je u Brcku vidio osobu od velikih milosti, ali trebalo ih je sačekati. Tek nakon dugog niza godina Brcko se doista obraća, mijenja svoj dotadašnji način života i postaje uzor svima i u ponašanju i u vladanju, i u molitvi i u radu. Upravo život ovoga sveca uči druge da za svetost nikad nije kasno.

Dvadesetak kilometara od središta Zagreba uz glavnu prometnicu prema istoku, 3 km poslije Dugog Sela smještena je župa Zagrebačke nadbiskupije Brckovljani. Posvećena je sv. Brcku, po kojem je i mjesto dobilo naziv Brckovljani. U kalendaru svetih katoličke crkve zabilježen je 13. studenoga. Sv.Martin biskup (po vlastitoj želji) nije pokopan u katedrali kao što mnogi misle, Da bi se njegov grob sačuvao kao i poradi mnoštva hodočasnika, njegov nasljednik Sv. Brcko nad Martinovim grobom podigao je crkvu. Sveti Brcko je zabilježen kao svetac pokajanja.