Sveučilišna knjižnica

Izvor: Wikipedija

Sveučilišna knjižnica je samostalna stručna organizacija u sastavu sveučilišta i matična knjižnična institucija za sve ostale jedinice sveučilišnog knjižničnog sustava. To je knjižnica općeznanstvenog tipa i dio je sustava visokog obrazovanja kao znanstvena ustanova. U mnogim zemljama uz središnju sveučilišnu knjižnicu, knjižnične zbirke smještene su u knjižnicama pojedinih fakulteta (tzv. fakultetske, visokoškolske knjižnice), te knjižnicama pojedinih instituta i istraživačkih ustanova. Sa svojim službama i uslugama namijenjene su znanstvenom istraživanjima sveučilišnih nastavnika i drugih nastavnika, te visokoškolskoj nastavi.

Knjižnične zbirke[uredi | uredi kôd]

Sveučilišna knjižnica je knjižnica općeznanstvenog tipa koja nabavlja prvenstveno referentnu literaturu, temeljna djela iz svih područja znanosti te građu interdisciplinarnog i multidisciplinarnog karaktera. Prima, obrađuje, pohranjuje i daje na korištenje doktorske i magistarske radove obranjene na matičnom sveučilištu.

Sveučilišne knjižnice u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Sveučilišne knjižnice u Republici Hrvatskoj organizirane su kao središnje knjižnice unutar decentraliziranih knjižničih sustava sveučilišta s većim ili manjim brojem fakultetskih knjižnice i knjižnica samostalnih znanstvenih instituta.[1] Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je središnja knjižnica Sveučilišta u Zagrebu, a kao nacionalna knjižnica matična je knjižnična institucija za sve ostale sveučilišne knjižnice. Kao sveučilišna knjižnica ima zadaću izrade plan razvoja ukupne knjižnične djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu koji, zajedno sa svojim planovima, programima i izvještajima, predlaže znanstveno-nastavnom vijeću Sveučilišta, na ocjenjivanje i odobrenje te prosljeđuje na usvajanje.[2]

Sveučilišne knjižnice u Hrvatskoj Godina osnutka
Sveučilišna knjižnica u Rijeci 1948.
Sveučilišna knjižnica u Puli 1949.
Sveučilišna knjižnica u Zadru 1956.
Sveučilišna knjižnica u Splitu 1903.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 1607.
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek 1949.
Sveučilišna knjižnica Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2006.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Knjižnica. U: "Hrvatska enciklopedija: sv. 6: Kn-Mak", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2005., ISBN 953-6036-36-3, str. 12.
  • "Prijedlog Nacionalnog standarda i smjernica razvoja i uvođenja najbolje prakse u visokoškolskim knjižnicama u Republici Hrvatskoj", Zagreb, 2008. (pristupljeno 18. svibnja 2015.)
  1. "Prijedlog Nacionalnog standarda i smjernica razvoja i uvođenja najbolje prakse u visokoškolskim knjižnicama u Republici Hrvatskoj", Zagreb, 2008. (pristupljeno 18. svibnja 2015.)
  2. "Službene internetske stranice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu" [1] (pristupljeno 18. svibnja 2015.)