Svjetska meteorološka organizacija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
WMO zastava

Svjetska meteorološka organizacija (engl. World Meteorological Organization - WMO, fr. Organisation météorologique mondiale - OMM) osnovana je 23. ožujka 1950. godine kao međuvladina organizacija i posebna agencija Ujedinjenih naroda koja okuplja 188 članica s ciljem unaprijeđivanja međunarodne suradnje na području meteorološke službe, a nasljednik je međunarodne meteorološke organizacije (International Meteorological Organization - IMO), utemeljene 1873. u Beču. Sjedište SMO-a je u Ženevi, a sadašnji predsjednik je Alexander Bedritsky, glavni tajnik je Michel Jarraud, izabrani na 14. Svjetskom meteorološkom kongresu 2003. godine.

Svjetska meteorološka organizacija tvori jedinstvenu mrežu, s tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meteorološka centra i 188 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih podataka na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. Zahvaljujući tim podacima SMO je već 1975. godine izdala prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976. godine, tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program koji svjetsku javnost upoznaje i upozorava s problemima globalnog zatopljenja i ozonskih rupa.

Hrvatska je članica od 8. studenog 1992. godine, a stalni predstavnik Hrvatske pri SMO-u je Ivan Čačić, ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Svjetski meteorološki dan[uredi VE | uredi]

Svjetski meteorološki dan obilježava se svake godine 23. ožujka.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]