Prijeđi na sadržaj

Swadhisthana

Izvor: Wikipedija
Swadhisthana čakra prikazana je sa 6 latica kojima pripadaju slogovi "bam", "bham", "mam", "yam", "ram" i "lam". Središnja mantra ove čakre je VAM. Pripadajući simbol je lik mladog mjeseca. Swadhisthana je narančaste boje.

Swadhisthana je druga glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Zove se još sakralna čakra.

Swadhisthana je smještena u području sakruma odnosno iznad spolnih organa, zove se još sakralna čakra i povezuje se sa spolnošću. Može se reći da se nalazi za "dva prsta" iznad Muladhare.

Ona je središte spolnosti i životne radosti. U prijevodu "Swadshisthana" znači "slatkoća", što u sanskrtu ukazuje na tjelesnu (putenu) radost. Preko njenog utjecaja na spolne žlijezde - testise i ovarije ona može utjecati i na raspoloženje i osjećaje.

Čakre

Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Može se povezati s podsvjesnim, uspostavlja vezu s podsvjesnim, i s emocijama. Tako Swadhisthana navodno sadrži nesvjesne želje, pogotovo seksualne prirode. Iz tog razloga je kundalini energiju (energija svjesnosti) vrlo teško dići iznad čakre Swadhisthane

Glavne teme Swadhisthane su poput kreativnosti, spolnosti, stvaralačkom životnom energijom i putenosti.

Uravnotežen protok energije kroz Swadhisthana čakru važan je za zdrav odnos prema vlastitoj spolnosti, prihvaćanje sebe i potpuno razvijanje kreativnog potencijala. Samosvijest i želja za životom. Poremećaj u radu Swadhistana čakre može izazvati strahove, ljubomore, nagonsko djelovanje i ovisnosti, kao i do menstrualnih tegoba, impotencije, tegoba s bubrezima ili mjehurom bolovima u leđima i bokovima.

Simbolizam

[uredi | uredi kôd]

Swadhisthana čakra povezana je sa sljedećim elementima:

Vježbe

[uredi | uredi kôd]

U kundalini jogi za uspostavljanje ravnoteže i kontrole energije kroz Swadhisthanu koriste se vajroli mudra (kontrakcije genitalnih mišića), ashvini mudra (kontrakcije anusnih mišića) kao i različite asane i pranayame.

Druge usporedbe

[uredi | uredi kôd]

Zbog svoje povezanosti sa seksualnošću, Swadhisthana se često povezuje s testistima i ovarijima u tijelima muškarca i žene, kao dijelom endokrinog sustava koji proizvode hormone važne i za seksualno ponašanje. Oni su i "spremište" spolnih stanica koje u sebi nose genetičku informaciju.

Zapadni okultisti u kabali povezuju Swadhisthanu sa Sephirah Yesod. Yesod je također povezana sa spolnim organim. Zadatak u drvetu života je prikupiti različitu energiju iz donjeg djela, distribuirati ju u Malkuth, materijalni svijet, gdje će poprimiti fizički oblik.

Alternativna imena

[uredi | uredi kôd]
  • Tantra: Adhishthana, Bhima, Shatpatra, Skaddala Padma, Swadhishthana, Wari Chakra
  • Vede: Medhra, Swadhishthana

Vidi još

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]