Tajni agent (1936.)

Izvor: Wikipedija
Tajni agent
Naslov izvornika
Secret Agent
RedateljAlfred Hitchcock
ProducentMichael Balcon
Ivor Montagu
ScenaristW. Somerset Maugham
Alma Reville
Glavne ulogeJohn Gielgud
Peter Lorre
Madeleine Carroll
Robert Young
Lilli Palmer
SnimateljBernard Knowles
MontažaCharles Frend
DistributerGaumont British Picture Corporation
Godina izdanja1936.
Trajanje86 min.
Država Velika Britanija
Jezikengleski
Žanrtriler
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Tajni agent (eng. Secret Agent) britanska je triler komedija iz 1936. koju je režirao Alfred Hitchcock nakon velikog uspjeha njegovog prethodnog filma "39 stepenica". Radnja se labavo zasniva na dvijema pričama iz romana "Ashenden: Ili britanski agent" kojeg je napisao W. Somerset Maugham. Glavne uloge tumače John Gielgud, Peter Lorre, Madeleine Carroll i Robert Young.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Prvi svjetski rat. Mladi britanski vojnik, inače bivši pisac, neugodno se iznenadi kada u novinama pročita da je "umro" od gripe. Na to mu se pojavi "R", voditelj bitanske tajne službe, te mu objasni da je to učinjeno kako bi od njega napravili tajnog agenta. Vojnik dobiva novo ime, Richard Ashenden, te biva poslan u Švicarsku kako bi otkrio tajnog njemačkog špijuna koji pokušava Arape preokrenti protiv Britanaca u ratu. Kada stigne u hotel, Ashenden se iznenadi kada otkrije da su mu tajne službe dale i lažnu suprugu, Elsu, kako bi mu prikrili identitet. U njihovom timu je također i neugledni agent "General". Elsu u hotelu stalno slijedi neki ženskar, Marvin.

Slijedeći trag umorenog orguljaša, Ashenden i General posumnjaju da bi špijun mogao biti jedan Nijemac planinar. U okladi, General planinara odvede na vrh planine, te ga gurne u provaliju kako bi sve izgledalo kao nestreni slučaj, što je sve vidio Ashenden koji nije imao snage ubiti čovjeka. Nažalost, ispostavi se da je planinar bio potpuno nedužan, što zgrozi Elsu koja odluči napustiti zanimanje špijuna. U jednoj tvornici čokolada, Ashenden i General otkriju da je pravi njemački špijun zapravo Marvin, s kojim se Elsa ukrcala na vlak. Oni ju slijede. U napadu britanskih aviona, vlak izađe s tračnica pa General i Marvin pogibaju. Ashenden i Elsa zajedno napuštaju službu.

Glume[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Alfred Hitchcock je uvjerio kazališnog glumca Johna Gielguda da igra glavnu ulogu u filmu opisujući glavnog junaka kao "modernog Hamleta". Gielgud je stoga po danu snimao film dok je navečer nastupao na kazališnim daskama u izvedbi "Romea i Julije".

Iako je film imao solidnu zaradu u kinima, nije ponovio uspjeh "39 stepenica". Kritičari su pogotovo smatrali da je Gielgud krivo izabran za glavnu ulogu. Hitchcock je izjavio da mu se film ipak sviđa, ali je zapisao (o manjku junaštva glavnog junaka): "Ne možeš navijati za junaka koji to ne želi biti".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]