Topaz (1969.)

Izvor: Wikipedija
Topaz
RedateljAlfred Hitchcock
ProducentPomoćni producent:
Herbert Coleman
Nepotpisan:
Alfred Hitchcock
ScenaristRoman:
Leon Uris
Scenarij:
Samuel A. Taylor
Glavne ulogeFrederick Stafford
Dany Robin
Claude Jade
Michel Subor
John Forsythe
Karin Dor
John Vernon
Michel Piccoli
Philippe Noiret
Roscoe Lee Browne
GlazbaMaurice Jarre
SnimateljJack Hildyard
MontažaWilliam H. Ziegler
DistributerUniversal Pictures
Godina izdanja1969.
Trajanje143 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun$4,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Topaz je film američkog redatelja Alfreda Hitchcocka iz 1969. godine. To je njegov 51. film, a nastao je po knjizi Leona Urisa. Priča je smještena u razdoblje kubanske krize, a pretežno opisuje doživljaje francuskog špijuna koji se upušta u istraživanje hladnoratovske političke zavjere.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Kada sovjetski obavještajac krene na Zapad s porukom o tajnom sovjetsko-kubanskom paktu i postojanju "krtice" unutar redova francuske obavještajne agencije, CIA-in agent Michael Nordstrom (John Forsythe) traži pomoć agenta Andréa Devereauxa (Frederick Stafford) i nagovara ga da ide sa svojom kćerkom Michèle (Claude Jade) na medeni mjesec s novinarom Françoisom Picardom (Michel Subor). André prihvaća, ali njegova supruga Nicole (Dany Robin) se brine za njega.

Kada se domogne nekih papira koje je imao Kubanac Rico Parra (John Vernon), Deveraux odlazi na Kubu posjetiti svoju ljubavnicu Juanitu de Cordobu (Karin Dor), koja je tajno povezana s tajnom kriminalnom organizacijom, a u drugom smislu je povezana baš s Parrom. Parra to sazna i ubije Juanitu, a Deveraux se vraća u Pariz gdje pokušava riješiti problem "krtice". U međuvremenu, Michèlpokušava pomiriti roditelje.

Nicole, nakon što ju je suprug varao na Kubi, vara njega s vođom špijunske grupe "Topaz", Jacquesom Granvilleom (Michel Piccoli) kojeg zna još iz Pokreta otpora. François ide saznati tko je "Topaz" tako što ispituje NATO-vog službenika Henrija Jarra (Philippe Noiret). Michèle ubrzo nađe mrtvog Jarra, a François je nestao. François se kasnije vraća s crtežom Jarrea kojeg Nicole prepozna. Ona tada kaže Andréu da je Granville vođa "Topaza".

Originalni kraj trebao je biti dvoboj Andréa i Jacquesa, no publici se taj kraj nije sviđao. Hitchcock je snimio novu verziju kraja u kojoj Jacques bježi, no ni taj kraj nije dobro prihvaćen od strane publike.

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Film nije baš dobro prihvaćen od strane publike i kritičara za Hitchcockov standard. Hitchcock je mijenjao scenarij malo prije početka snimanja, a distributer Universal je zahtijevao drugačiji kraj nego onaj koji je želio Hitchcock. Za ovaj film Hitchcock je angažirao francuski devetnaestogodišnju glumicu Claude Jade iz Truffautovog filma Ukradeni poljubac. Ona i Dany Robin bi filmu trebale dati glamur.

Hitchcock je o Jade kasnije rekao:

Wikicitati »Claude Jade je zapravo jedna tiha dama, no ne bih jamčio za njezino ponašanje u taksiju.«

Hitchcockov cameo[uredi | uredi kôd]

Kao i u svakom od svojih filmova, Hitchcock ima barem jedan cameo nastup. U ovom filmu se može vidjeti na aerodromu kako sjedi u invalidskim kolicima koja gura medicinska sestra.

Inspiracije[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]