Slučaj Paradine

Izvor: Wikipedija
Slučaj Paradine
Naslov izvornika
The Paradine Case
RedateljAlfred Hitchcock
ProducentDavid O. Selznick
ScenaristRobert S. Hichens (roman)
David O. Selznick
Ben Hecht
Glavne ulogeGregory Peck
Ann Todd
Joan Tetzel
Alida Valli
Charles Laughton
Charles Coburn
Ethel Barrymore
Louis Jourdan
Leo G. Carroll
GlazbaFranz Waxman
Paul Dessau
SnimateljLee Garmes
DistributerSelznick Releasing Organization
Godina izdanja1947.
Trajanje125 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Slučaj Paradine (eng. The Paradine Case) je američka drama iz 1947. godine, koju je režirao Alfred Hitchcock, dok se za produkciju filma pobrinuo David O. Selznick. Scenarij filma, koji je rađen po romanu Roberta S. Hichensa, a koji su napisali David O. Selznick i Ben Hecht, je još dodatno bio prilagođavan za filmsko platno od strane Alme Reville i Jamesa Bridiea.

U filmu glavne uloge tumače: Gregory Peck, Ann Todd, Joan Tetzel, Alida Valli, Charles Laughton, Louis Jourdan, Charles Coburn i Ethel Barrymore.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Anna Paradine (Alida Valli) je optužena za trovanje svoga starijeg supruga. Nedugo nakon podizanja optužbe, ona unajmljuje odvjetnika po imenu Anthony Keane (Gregory Peck). Potom, usprkos činjenici da je oženjen, Keane se počinje zaljubljivati u svoju klijenticu, što nadalje dovodi do tenzija između njega i njegove supruge Gay (Ann Todd), koja je unutar sebe rastrgana sljedećim mislima: Smještanje Anne Paradine u zatvor bi joj moglo vratiti supruga, no kakav će time dojam ostaviti?

U međuvremenu, sam Keane počinje sumnjati kako je stvarni ubojica zapravo Paradinov misteriozni sluga, Andre Latour (Louis Jourdan); ili ga on možda pak tek vidi kao odgovarajuće žrtveno janje?

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Alida Valli u Slučaju Paradine

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Ovaj film se smatra jednim od lošijih Hitchcockovih uradaka. Sugerirano je da je Hitchcock, u trenutku snimanja filma (posljednjeg u nizu filmova u kojima je ugovorom bio vezan surađivati sa Selznickom) bio umoran od suradnje sa Selznickom. Hitchcock je za film rekao da je to, "...ljubavna priča ugrađena u emotivni živi pijesak suđenja za ubojstvo."

Za tumačenje uloge odvjetnika Keanea i Anne Paradine, Hitchcock je zapravo želio angažirati Laurenca Oliviera (za ulogu Keana) i Ingrid Bergman ili Gretu Garbo (Anna Paradine). Unatoč lošim kritikama samog filma, većina kritičara je primijetila sjajne izvedbe Anne Todd i Joan Tetzel.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice (Ethel Barrymore).

Druge Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Hitchcockov cameo: Hitchock gotovo svaki svoj film potpisuje svojom cameo ulogom. U ovom filmu on se pojavljuje u 39. minuti filma, kada ga se nakratko može vidjeti kako s čelom kojeg nosi sa sobom ulazi u vlak na postaji Cumberland.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]