Taylor Marshall

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Taylor Marshall, američki religijski filozof, crkveni i filozofski povjesničar te katolički teolog.

Bivši je pastor anglikanske Episkopalne crkve. Na katoličanstvo se preobratio nakon posjeta Vatikanu i prisustvovanja svetoj misi pape Benedikta XVI..[1] Doktorirao je filozofiju na Sveučilišt u Dallasu s disertacijom o filozofiji Tome Akvinskog. Magistrirao filozofiju religije i teologiju na prezbiterijanskom sjemeništu u Glensideu u Pennsylvaniji.

Zastupa tomističku filozofiju protiveći se »Novoj Teologiji« (Karl Rahner, Hans Urs von Balthasar) koja zastupa radikalan zaokret ka »modernizmu« u Crkvi (»stapanje« Crkve i modernog društva[2]), kritizirajući pritom njegove zagovornike među suvremenicima (kardinali Blase Joseph Cupich i Godfried Danieels, papa Franjo, teolozi Robert Barron i James Martin). S druge strane, kritičar je sedevakantizma i sličnih strujna u tradicionalističkoj teologiji koje odbacuju odluke Drugog vatikanskog sabora.

Autor je više knjiga iz filozofije i crkvene povijesti: »Mač i zmija« (povijesna fikcija), »Toma Akvinski u 50 stranica«, »Judaizam i podrijetlo katoličkog kršćanstva«, »Infiltracija« (best-seller u kategoriji naslova religijske povijesti i suvremene religije[3]).

Oženjen je suprugom Joy s kojom ima osmero djece.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Životopis na osobnim stranicama autora
  2. Bella, Julius I. (1939.) »Father Tyrrell's Dogmas« Church History, vol. 8, br. 4, , str. 316–341
  3. Meloni, Julia. »The Long Infiltration of the Catholic Church« Crisis Mahazine, 4. lipnja 2019.