Telegrafija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Telegrafija je tehnika za brzi prijenos pisanih poruka na velike udaljenosti (grčki: tele znači daljina, a grafein pisanje). Telegrafski uređaji su pretvarali tekst poruke u niz signala određene vrste (svjetlosnih, zvučnih i dr.), kojima se poruka dalje prenosila do primatelja. Prvi takav uređaj, tahigraf, izradio je Claude Chappe uz pomoć Ignacea Chappea, a poruke je prenosio slikovnim signalima - pomicanjem poluga na stupu od kojih je svaki položaj značio jedno slovo, simbol ili broj.Ovaj uređaj je mogao da pokaže preko 169 simbola .Tahigraf se dugo koristio, ali nije bio učinkovit jer je prenošenje poruka njime ovisilo o dobu dana i vremenskim uvjetima, a uz to su se poruke vrlo sporo prenosile.

Elektromagnetizam[uredi VE | uredi]

Telegrafo.png

Otkriće elektromagnetizma (Hans Christian Ørsted) je utemeljilo izradbu mnogo boljih telekomunikacijskih uređaja. Prvi među njima bio je električni telegraf koji je izumio Amerikanac Samuel Morse 1837.g. Poruke između ta dva telegrafa se prenose u obliku kodiranih električnih signala. Kodiranje je postupak kojim se svaki znak iz izvorne poruke (slova, znamenke...) po određenom pravilu pretvara u jedinstven kod, odnosno kodirani signal. Tako se Morseov telegraf koristi posebnim sustavom takvih kodiranih signala koji se nazivaju po njemu Morseova abeceda ili Morseov kod.

Radiovalovi[uredi VE | uredi]

Njemački fizičar Heinrich Hertz otkrio je 1888. radiovalove, vrstu signala, koji se, za razliku od električne struje, prenose prostorom bez potrebe za materijalnim vodičem. Nastaviviši Herzova istraživanja, talijanski fizičar Guglielmo Marconi je izradio 1896. prvi radiotelegraf, znači bežični telegraf koji je prenosio Morseove signale radiovalovima. Zahvaljujući bežičnom prijenosu informacija, radiotelegraf je uskoro postao najvažniji telekomikacijski uređaj u pomorskom, a poslije i u drugim vrstama prometa.

Teleprinter[uredi VE | uredi]

Posebna vrsta telegrafa je teleprinter, izumljen 1914. Za razliku od Morseova telegrafa, u njega operater unosi poruku tipkanjem na tipkovnici. Unesena se poruka kodira električnim signalima koji se prenose telefonskim vodovima. Na prijemnom teleprinteru poruka se dekodira i ispisuje na papiru u obliku teksta. Brzina prijenosa informacija teleprinterom iznosi više od 500 znakova u minuti. Postoje mehanički, poluelektronski i elektronski teleprinteri.