Televizijska igra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
The Money Pump, primjer televizijskog kviza.

Televizijska igra (engleski: game show, doslovno "predstava igre") je oblik televizijske emisija koja za svrhu ima zabaviti gledatelje (ili, u slučaju srodne radio-igre, slušatelje) kroz natjecanje za to posebno ili slučajno odabranih osoba. Često u njima sudjeluju poznate osobe iz javnoga života. Oblik su televizijske zabave za velike mase.

Postoje različite vrste TV-igara s obzirom na različite vrste natjecanja. Jedan od najčešćih i najpopularnijih vrsta je televizijski kviz u u kojima natjecatelji moraju pokazati znanje ili intelektualne sposobnosti; osim njih postoje televizijske igre u kojima se sudionici nadmeću u fizičkoj snazi, okretnosti i sl. - najčešće u "pomaknutom" ili humorističkom kontekstu. Najpoznatiji takvi kvizovi su Tko želi biti milijunaš?, Potjera, Kviskoteka i sl.

Posebna vrsta TV-igre je tzv. show talenata u kome natjecatelji nastoje pokazati svoje zabavljačke vještine, a u posljednje vrijeme su se kao poseban oblik TV-igre razvili i natjecateljske reality emisije. Među njima se ističu pjevačka natjecanja (poput Hrvatska traži zvijezdu ili Tvoje lice zvuči poznato), natjecanja između različitih vrsta talenata (pr. Supertalent) ili televizijskih video igara (najpoznatije Hugo i Dora istražuje).

U Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

"Uzmi ili ostavi", "Hugo", "Pobijedi Šolu", "Dan iz snova daruje vam Nova", "Shopping kraljica", "Wipeout" neki su od primjera televizijskih igara koje nisu kvizovi.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Televizijska igra