Teraformiranje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Umjetnička vizija teraformiranja Marsa u različitim fazama.

Teraformiranje (eng. Terraforming od Earth-forming) hipotetski je proces prilagođavanja nekog nebeskog tijela kako bi bio što sličniji Zemlji. To je hipotetički proces namjernog mijenjanja atmosfere, temperature, topografije površine ili ekologije planeta, mjeseca ili drugog tijela kako bi bio sličan okolišu Zemlje kako bi bio nastanjen životom sličnim Zemlji.

Iako se kao kandidat za teraformianje najčešće navodi Mars, zbog svojih fizičkih osobina (gravitacija itd.) ljudima bi najpogodnija bila Venera.

Koncept teraformiranja razvio se i iz znanstvene fantastike i iz stvarne znanosti. Carl Sagan, astronom, predložio je planetarni inženjering Venere 1961. godine, što se smatra jednim od prvih izvještaja o konceptu.[1] Izraz je skovao Jack Williamson u znanstveno-fantastičnoj kratkoj priči ("Collision Orbit") objavljenoj 1942. u Astounding Science Fiction[2], iako teraformiranje u popularnoj kulturi može prethoditi ovom djelu.

Čak i ako bi se okoliš planete mogao namjerno promijeniti, još uvijek se mora provjeriti izvedivost stvaranja neograničenog planetarnog okruženja koje oponaša Zemlju na drugom planetu. Dok su Merkur, Venera, Zemlja, Mars, pa čak i Mjesec proučavani, Mars se obično smatra najvjerojatnijim kandidatom za teraformiranje. Napravljeno je mnogo studija o mogućnosti zagrijavanja planeta i mijenjanja njegove atmosfere, a NASA je čak vodila debate na tu temu.[3] Nekoliko potencijalnih metoda za teraformiranje Marsa možda su u okviru tehnoloških mogućnosti čovječanstva, ali trenutno su gospodarski resursi potrebni za to daleko iznad onih koje mu su svaka vlada ili društvo voljne dodijeliti.

Dugi vremenski rokovi i praktičnost teraformiranja također su predmet rasprave. Kako je tema postala sve popularnija, istraživanja su se proširila i na druge mogućnosti, uključujući biološko teraformiranje, parateraformiranje i modificiranje ljudi kako bi bolje odgovarali okruženju planeta i mjeseca. Unatoč tome, pitanja i dalje ostaju u područjima koja se odnose na etiku, logistiku, ekonomiju, politiku i metodologiju mijenjanja okoliša izvanzemaljskog svijeta, predstavljajući pitanja za provedbu koncepta.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sagan, Carl. 24. ožujka 1961. The Planet Venus. Science (engleski). doi:10.1126/science.133.3456.849
  2. Historical Dictionary of Science Fiction: terraforming. sfdictionary.com. Pristupljeno 5. rujna 2021.
  3. July 2004, Space com Staff 27. 27. srpnja 2004. Terraforming Mars: Experts Debate How, Why and Whether. Space.com (engleski). Pristupljeno 5. rujna 2021.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Teraformiranje