Teremin

Izvor: Wikipedija
Moderni Teremin
Primjer, (dio iz Wohl mir, dass ich Jesum habe od J. S. Bacha)

Teremin (ili Tereminvox, Tereminovox, Termenvox, Aetherofon) jedan je od najranijih elektronskih instrumenata. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a posebnost teremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja.

Teremin se sastoji od dva radijska oscilatora i dvije antene. Prikopčan na zvučnik, šalje električne signale koji proizvode vrlo nadrealne, "izvanzemaljske" zvukove te je stoga često rabljen za soundtrack-ove horor i SF filmova.

Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona. Za to je potrebna posebna vještina i puno vježbe pa su rijetki uistinu dobri tereminaši. Možda najpoznatija uporaba teremina u pop glazbi može se čuti u pjesmi "Good vibrations" grupe The Beach Boys.

Zvuk nastaje pomicanjem ruku oko antena u kojima se nalazi električni naboj, a samo tijelo svirača djeluje kao uzemljenje. Na taj način udaljenost ruku od antena kreira tonove i diktira glasnoću i tempo istih.

Posebnu ulogu u povijesti glazbe Teremin zauzima zbog graditelja glazbala Roberta Mooga. U svojim mladim danima je iskoristio svoje iskustvo od teremina pri razvoju prvog sintesajzera.

Neki glazbenici koji sviraju Teremin[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Teremin

Izvori[uredi | uredi kôd]