The Rolling Stones

Ovo je izdvojeni članak – srpanj 2021. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Ovo je glavno značenje pojma The Rolling Stones. Za prvi album ovog sastava pogledajte The Rolling Stones (album).
The Rolling Stones
The Rolling Stones nastupaju uživo 2015. godine. S lijeva na desno: Charlie Watts, Ronnie Wood, Mick Jagger i Keith Richards.
Osnivanje1962.
MjestoVelika Britanija
Žanr/ovirock, blues
Djelatno razdoblje1962. – danas
Producentska kućaDecca
Rolling Stones Records
Virgin Records
Internetska stranicaRolling Stones
Članovi (članice)
Mick Jagger
Keith Richards
Ron Wood
Charlie Watts
Bivši članovi (članice)
Brian Jones
Ian Stewart
Dick Taylor
Mick Taylor
Bill Wyman
The Rolling Stones 1965: Brian Jones, Charlie Watts, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman

The Rolling Stones je britanska rock grupa osnovana u travnju 1962. godine. Iako osnovani početkom 1960-ih, sastav djeluje i danas s tri prvobitna člana. Osnivači su bili: Brian Jones (gitara i usna harmonika), Ian Stewart (klavijature), Mick Jagger (vokal), Keith Richards (gitara), a početni sastav su upotpunili Bill Wyman (bas) i Charlie Watts (bubnjevi). Ime grupe su odabrali prema blues pjesmi koju je 1948.g. snimio Muddy Waters. Kao i druge britanske rock grupe tog doba nastali su pod utjecajem američkog rhythm and bluesa i ranog rock'n'rolla. Nisu se previše opterećivali težnjom da budu autentični blues stilisti i od svojih početaka do sada okušali su se u raznim glazbenim žanrovima.

Čuveni logo grupe "Tongue and Lip Design" dizajnirao je John Pasche 1971.g. i prvi put se pojavljuje na albumu Sticky Fingers.

Rana povijest[uredi | uredi kôd]

Richards i Jagger su od 1950-ih bili prijatelji u osnovnoj školi u Dartfordu, a onda su se njihove obitelji kroz selidbe razdvojile. Prijateljstvo je obnovljeno 1960. slučajnim susretom na dartfordskoj željezničkoj stanici gdje su na putu u srednju školu obojica čekali vlak. Jagger je pod rukom nosio albume Chuck Berrya i Muddy Watersa, što je pobudilo Richardsovu znatiželju i otkrilo zajedničku glazbenu sklonost.

Sastav "Rolling Stones", imao je svoj prvi službeni nastup pod tim imenom 12. srpnja 1962.g. u londonskom Marquee Clubu, nastavili su kao lokalna rhythm and blues grupa, nastupajući vikendom u klubu Crawdaddy (u londonskom kvartu Richmond), u vlasništvu njihovog prvog podupiratelja i menadžera Giorgia Gomelskog.[1] Sastav je uglavnom svirao pjesme Bo Diddleya, Muddy Watersa, Chuck Berrya i Buddya Hollya i to ne baš u punoj dvorani. Taj stil glazbe, nije u to vrijeme bio previše popularan u UK, a postajale su i grupe koje su to bolje izvodile, kao Blues Incorporated (Alexis Kornera). Stonesima je krenulo nabolje, kad su u travnju 1963. g. uzeli za managera Andrew Oldhama. Oldham (koji je tada imao 19 godina i bio mlađi od svih članova grupe) bio je premlad za dobivanje licence za glazbenog agenta, te se udružio s veteranom Ericom Eastonom.

Prvi singlovi[uredi | uredi kôd]

Debitantski singl Stonesa je obrada pjesme "Come On" koju je 1961.g. napisao i snimio Chuck Berry, a B-strana je također bila obrada pjesme "I Want To Be Loved" koju je napisao Willie Dixon. Obje pjesme su snimljene u svibnju 1963.g.

Drugi singl "I Wanna Be Your Man" objavljen u studenom 1963.g. napisali su Lennon i McCartney nakon što ih je, navodno, Oldham slučajno sreo na ulici i nagovorio da daju svoj skromni doprinos za budući singl novonastale grupe, što su obojica nesebično prihvatili. Ideju za pjesmu su već imali i dovršili su je u studiju De Lane Lea pred impresioniranim Stonesima. Pjesma je objavljena tri tjedna prije verzije koju su snimili The Beatles i zorno je demonstrirala distinkciju između dvaju sastava: sirovost, žestinu i cinizam Stonesa.

Treći singl "Not Fade Away" objavljen početkom 1964.g. napisao je i snimio Buddy Holly sa svojim pratećim sastavom 1957.g. Verzija Stonesa također ima snažno naglašeni tzv. Bo Diddley beat, brzi i zarazni ritam koji vuče porijeklo iz zapadne Afrike.

Četvrti singl "It's All Over Now" objavljen sredinom 1964.g. napisao je Bobby Womack za svoj sastav The Valentinos. Postao je prvi broj 1 hit Stonesa daleko nadmašivši original.

Šesti singl "The Last Time" iz 1965. je ujedno i prvi od mnogih budućih kojeg je napisao autorski dvojac Jagger/Richards.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Ian Stewart je iz marketinških razloga izdvojen iz prve postave ("šestorica je previše za pop-grupu"), ali do svoje smrti 1985.g. ostao je neraskidivo vezan uz Stonese kao road manager i povremeni studijski i scenski klavijaturist.

Brian Jones je bio multi-instrumentalist sklon eksperimentiranju na ne-tradicionalnim instrumentima kao što su sitar i marimba. Također je eksperimentirao s istovremenom uporabom LSD-a, alkohola i kanabisa. Bio je neformalni lider grupe do dogovornog razlaza neposredno pred preranu smrt u srpnju 1969.g. kad je pronađeno njegovo beživotno tijelo na dnu vlastitog bazena. U međuvremenu su sredinom 60-ih Jagger i Richards preuzeli autorsku i kreativnu kontrolu unutar grupe.

Nakon razlaza s Jonesom, kratko prije njegove smrti, grupi se pridružio gitarist Mick Taylor, kojeg je Jaggeru preporučio John Mayall, i koji je ostao član sastava do 1974.g. Richards je nakon Taylorovog odlaska pozvao svog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg člana grupe Faces Ronnie Wooda da im se pridruži, i od 1975.g. do danas Wood je stalni član sastava.

Wyman napušta sastav u siječnju 1993. i odlazi u aktivnu mirovinu, a od 1993. na turnejama i u studiju zamjenjuje ga basist Darryl Jones (rođen 1961.g.). Jones do danas nije postao punopravni član grupe i nastupa kao profesionalni prateći glazbenik (sideman).

Sredinom 60-ih su bili, nakon Beatlesa, drugi najpopularniji sastav u svijetu. Bili su poznati i kao pobunjenički sastav, s imageom loših momaka. Od početaka ih se povezivalo sa sexom, drogom i alkoholom, što je uskoro postao sinonim za rockere. Originalna postava mijenjala se nekoliko puta, ali su od 1962. pa do danas u njoj prisutni Mick Jagger i Keith Richards. Sastav je imao i svojih crnih trenutaka od javnog žigosanja zbog stalnog problema s drogama pa do tragičnog svršetka američke turneje 1969. na koncertu u Altamontu kada su pripadnici osiguranja ubili jednog crnog obožavatelja (Meredith Hunter), koji je pištoljem pokušao pucati na članove grupe.[2]Jedna su od najuspješnijih,najutjecajnijih i najvećih grupa svih vremena, a ponekad se nazivaju najvećim rock legendama u povijesti popularne glazbe. Rolling Stone i VH1 su ih stavili na visoko 4.mjesto svoje liste 100 najvećih umjetnika svih vremena koja se često naziva najvećom rock n roll skupinom svih vremena.

Stonesi u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Do sada su Rolling Stonesi gostovali u Hrvatskoj dva puta, oba u Zagrebu. Godine 1976. održali su dva rasprodana koncerta, dan za danom, u Domu sportova (21. i 22. lipnja) i ponovo tek 1998., kada su svirali na zagrebačkom hipodromu u okviru svoje turneje Bridges to Babylon. Tada se okupilo oko 80.000 ljudi i to je bio jedan od najvećih koncerata na otvorenom održanih u Hrvatskoj. Koncert je obilježen pružanjem goleme hidrauličke konzole s malenom binom povrh sredine iznenađene publike, na kojoj je sastav besprijekorno odsvirao nekoliko svojih starijih uspješnica, a da ih se gotovo moglo dodirnuti.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Live albumi[uredi | uredi kôd]

Kompilacije[uredi | uredi kôd]

Ostali albumi[uredi | uredi kôd]

  • In Concert – Live 1966-70 (1982.)
  • Exile on Main St – Rarities Edition (2010.)
  • Sticky Fingers (Super Deluxe) (2015.)
  • Ladies & Gentlemen The Rolling Stones (2017.)
  • Some Girls (Live in Texas '78) (2017.)
  • Checkerboard Lounge Live Chicago 1981 (with Muddy Waters (2017.)

EP[uredi | uredi kôd]

  • The Rolling Stones (1964.)
  • Five by Five (1964.)
  • Got Live If You Want It! (1965.)

Box setovi[uredi | uredi kôd]

  • Singles 1963–1965 (2004.)
  • Singles 1965–1967 (2004.)
  • Singles 1968–1971 (2005.)
  • The Rolling Stones Box Set (2005.)
  • Singles 1971–2006 (2011.)
  • The Rolling Stones in Mono (2016.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. George Tremlett: The Rolling stones story, Futura Publications Limited, London 1974, ISBN 0-8600-7128-6
  2. Michael Heatley (ur.): "Velika rock enciklopedija", Veble Commerce, Zagreb 1996., str. 194-195 ISBN 953-96448-4-4

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak The Rolling Stones koji govori o glazbenom sastavu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.