Theresa Plut

Izvor: Wikipedija
Theresa Plut
Ime u rodnom listuTheresa Plut
Rođen/a1978.
MjestoVancouver, Kanada
Žanr/oviklasična glazba
Zanimanjeoperna pjevačica, sveučilišna profesorica pjevanja (Akademija za glasbo Ljubljana); 2015. - danas)
AngažmanDeutsche Oper am Rhein
Značajni instrumenti
vokal (sopran)

Theresa Plut (Vancouver, 1978.), kanadsko-slovenska je koloraturna sopranistica. Od 2015. djeluje kao sveučilišna profesorica pjevanja na Glazbenoj akademiji u Ljubljani.[1]

Rođena je u kanadskom gradu Vancouveru u obitelji slovenskih korijena. Prvotno glazbeno odnosno pjevačko obrazovanje stječe na Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Torontu, a potom nastavlja na muzičkim akademijama u Zürichu i Stuttgartu. Kao solistica surađuje s brojnim dirigentima i orkestrima diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike.[2] Nastupa s Annom Netrebko u operi Jolanta (Deutsche Grammophon, 2015.) i s Bernardom i Marcosom Finkom u Mozartovom Requiemu. U eminentnim opernim kućama u Njemačkoj i Švicarskoj ostvaruje uloge Kraljice noći (Čarobna frula), Blonde (Otmica iz Saraja), Rosine (Seviljski brijač), Olimpije (Hoffmannove priče), Marice (Ivica i Marica), Serpette (La finta giardiniera), Waltera (La Wally) itd. Surađuje s priznatim dirigentima kao što su Emmanuel Villaume, Nicholas Milton, Alexander Joel, John Fiore te s režiserima poput Christofa Loya, Philippa Harnoncourta, Tobiasa Richtera. Suradnju ostvaruje i s poznatim orkestrima i ansamblima (Vancouver Symphony Orchestra, Düsseldorfer Sinfoniker, Concerto München, Stuttgarter Opernorchester, Bach Collegium Zürich).

Održava majstorske tečajeve i seminare u Sloveniji i inozemstvu, a bila je i gostujuća profesorica na akademijama u Pekingu, Vancouveru, Zagrebu i Kotoru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Glasna korona: Theresa Plut, pristupljeno 15. studenoga 2023.
  2. Theresa Plut: »Človek se uči do konca življenja ...«, pristupljeno 15. studenoga 2023.