Thomas Eakins

Izvor: Wikipedija
Thomas Eakins
realizam
Thomas Eakins
Autoportret iz 1902. godine,
Državna akademija dizajna, New York
Rođenje 25. srpnja 1844.
Philadelphia, Pennsylvania, SAD
Smrt 25. lipnja 1916.
Philadelphia
Vrsta umjetnosti slikarstvo - kiparstvo - fotografija
Praksa Philadelphia, Pariz
Utjecao Henry Ossawa Tanner,
Utjecali Gustave Courbet, Edouard Manet, itd.
Poznata djela Klinika Gross
William Rush i njegov model
Pabirčenje
Portal o životopisima

Thomas Cowperthwait Eakins (25. srpnja 1844.25. lipnja 1916.) bio je američki slikar, fotograf, kipar i likovni pedagog, poznat kao jedna od najvažnijih osoba američke umjetničke scene u drugoj polovici 19. stoljeća.

Max Schmitt u jednosjedu, 1871., Metropolitan Museum of Art, New York

Gotovo cijeli život je proveo u rodnoj Philadelphiji gdje je tijekom četrdesetogodišnje karijere portretirao gotovo sve svoje ugledne sugrađane. Ti portreti predstavljaju pregled intelektualnog života Philadelphije krajem 19. i početkom 20. st., a pojedinačno su detaljni prikazi mislilaca. Pored toga, portretiranje je obavljao u uredima, na ulicama, u prakovima, uz rijeke, u kirurškim dvoranama i dr. Na taj način je uspjevao naslikati svoje subjekte u okružju koje ga je najviše zanimalo, a to je akt ili figura u pokretu. Njegove figure su oblikovane punim svjetlom, dok je prostor dubok, ostvaren brojnim studijama perspektive.

Klinika Gross, 1875., Muzej umjetnosti Philadelphije
William Rush i njegov model, 1908., Brooklynski muzej
Studija ljudskog pokreta, Eakinsova fotografija iz 1870-ih

Bio je jedan od prvih likovnih umjetnika koji se zanimao za fotografiju, te ju je koristio za studiranje pokreta, kao i ljudske anatomije. Bio je i važan nastavnik, koji je ostavio značajan utjecaj u američko slikasrtvo. No, sklonost slikanju aktova, pri čemu je i sam bio gol, često je uzrokovalo skandale, ali i optužbe o seksualnom zlostavljanju modela koje traju do današnjeg dana.

Kontroverzna osoba čiji je rad za njegova života službeno bio malo cijenjen, nakon smrti povjesničari umjetnosti ga slave kao najjačeg i najopsežnijeg realista u američkoj umjetnosti.[1]

Život slikara opisan je u dokumentarnom filmu Thomas Eakins: prizori iz suvremenog života (2002.), autorice Glenn Holsten.

Sveučilište Thomas Jefferson je 2006. godine odlučilo prodati Eakinsovu sliku Klinika Gross iz 1875. Nacionalnoj galeriji u Washingtonu. No, Muzej umjetnosti Philadelphije je odlučio ponuditi više kako bi sliku zadržao u Philadelphiji, i 12. travnja 2007. kupio je sliku za rekordnih 68 milijuna $, što je najveća cijena za jedan američki portret.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lloyd Goodrich, Thomas Eakins, Harvard University Press, 1982., str. 285. ISBN 0-674-88490-6
  2. Shattuck, Kathryn. Got Medicare? A $68 Million Operation. New York Times, November 19, 2006. NYtimes.com Retrieved on 2007-03-31.
  • Henry Adams, Eakins Revealed: The Secret Life of an American Artist, Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-515668-4

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Thomas Eakins