Tigrinja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tigrinja (Tigrai, Tigrini, Tigrejci) je grupa nomadskih stočarskih plemena nastanjenih u Eritreji i sjeveroistočnom Sudanu. Tigre su članovi semitske jezične grupe za koje se pretpostavlja da vuku porijeklo od naroda Agwezat ili Agazi koji se služio jezikom ge'ez, koji je preživio danas tek u liturgiji. Tigre danas govore jezikom tigrinja, također član semitske porodice a njime se služi i dio plemena Beni Amer iz grupe Bedža, koji u etničkom pogledu pripadaju Hamitima. Tigre su visoki ljudi, uskih nosova i smeđe kože. Na islam su prešli tijekom 1800.-tih godina. Većina ih je i do danas ostala nomadima, dok je dio postao polunomadima ili su se neki pak preorijentirali na sjedilački način života (sjedilački farmeri). Tigre nomadi, uzgajivači su goveda, koza, ovaca i deva, uvijek u pokretu sa svojim stadima i potrazi za boljim pašnjacima i vodom. Nastambe ovih nomada su okrugli šatori izrađeni od pletene dlake koze ili deve.

Kod polusjedilačkih Tigrejaca opet nalazimo goveda i koze i jednom godišnje sele se iz sjevernih planina na zapadne nizine. Oni također žive u šatorima od kozje dlake, a njihova seoca se sastoje tek od dva do tri takva šatora. U naseljima u novije vrijeme žive tek stalno-naseljeni Tigrejci koji se bave uzgojem sirka, kukuruza, ječma i još ponečeg.

Tradicionalnu kožnu nošnju zamijenila je u potpunosti tekstilna odjeća. Kod žena su omiljeni kao ukrasi srebrne narukvice i niske perlica. Hrana se sastoji od povrća, voća i mesa životinja koje kolju u tu svrhu, dok dio stoke Tigrejci prodaju na tržnicama.

Tigre društvo je patrilinearno a ženidba se ugovara posredstvom roditelja.

Tigrejci su muslimani-suniti, a većina prakticira "narodni Islam," mješavina islama i narodnih vjerovanja, kao što su žrtvovanja životinja i rituali izazivanja kiše. Tigrejci uz to vjeruju i u zlog duha zvanog Zar, koji može prouzročiti razne acidente, bolesti, pa i smrt[1]. Za odnose sa duhovima, kontrolu događaja i liječenje bolesnih zadužen je šaman, a ovaj obrazac dobro je poznat kod sibirskih i indijanskih naroda.

Njihovim jezikom govore i neki od Beni-Amera, Ad Aha, Geden Sikta, Iddifer i Teroa Beit Mushe.

Izvori[uredi VE | uredi]