Prijeđi na sadržaj

Tisak (tvrtka)

Izvor: Wikipedija
Tisak plus d.o.o.
Logotip
Vrsta društvo s ograničenom odgovornošću
Osnovana 1972.[1][2]
Sjedište Slavonska avenija 11a
Zagreb Hrvatska
Predsjednik Helena Klarić
Članovi uprave Ivo Lovrić
Pokriveno područje Hrvatska
Usluge Prodaja tiskovina, cigareta i duhanskih proizvoda, prehrane, pića, knjiga, igračaka, gaminga, poklon asortimana, prepaid bonova, te Tisak usluga: Tisak paket, plaćanje računa, Hrvatska Lutrija, mjenjačnica, Tisak foto, Tisak copy, coffee to go, ENC, parkirne karte, HŽPP karte, bus karte, podizanje gotovine, Aircash, Supersport, Arena Casino, Germania, Paysafecard, A bon, IQOS.
Prihod 1.771 Mrd. Kn (2020.)
Broj zaposlenih 3.115 (prosječno u 2020.)
Vlasnik Fortenova grupa d.d.
Slogan Uvijek pri ruci
Web stranica www.tisak.hr

[1]

Tisak plus d.o.o. je najveći hrvatski distributer tiskovina, duhana i duhanskih proizvoda s više od 850 kioska diljem Hrvatske. U vlasništvu je Fortenova grupe.[3]

Povijest

[uredi | uredi kôd]

1. srpnja 1946. osnovano javno trgovačko društvo “Narodna štampa” koje organizira prodajnu mrežu i prodaju novina. 1. travnja 1951., “Narodna štampa” i “Štamparija novina” iz Zagreba spajaju se u novinsko i štamparsko poduzeće “Vjesnik-Narodna fronta Hrvatske”. Poduzeće se bavilo izdavanjem i tiskanjem novina i knjiga, a u njegovu okrilju osnovan je 1. rujna 1951. i odjel distribucije, otvaraju se nova prodajna mjesta i poslovnice, a poduzeće distribuira i prodaje novine i ostala izdanja na teritoriju cijele bivše države. Između 1961. i 1972. u okviru NIŠP “Vjesnik” stvaraju se nove organizacijske jedinice za unapređivanje prodaje – Otprema, Transport, Plasman, Izvoz-uvoz, Zagrebačka prodaja, Prodaja-vanjske poslovnice.[4]

Primjenom Zakona o udruženom radu te jedinice dobivaju poslovnu samostalnost, pa se 1972. često uzima kao godina osnivanja Društva.

1994. Tisak je registriran kao dioničko društvo, od 2007. godine posluje kao član Agrokor koncerna, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i jedne od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi, time počinje doba modernizacije i razvoja Tiska.[5] Jedan od ciljeva koji su dolaskom Agrokora bili zadani je i provođenje informatizacije i modernizacije svih kioska. Uvođenjem PC kasa na sve kioske, u Tisku smatraju jednim od svojih većih informatičkih dostignuća te da je time stvoren preduvjet za daljnji razvoj novih projekata.

U kolovozu 2012. Tisak d.d. je preselio zgradu uprave i distributivni centar na novu adresu na Žitnjaku, Slavonska avenija 11a., u novi znatno veći i moderniji prostor koji zadovoljava sve potrebe vodećeg nacionalnog distributera tiskovina, duhanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda.[2] Od 1. travnja 2019. Tisak počinje poslovati kao Tisak plus d.o.o. u sastavu Fortenova grupe nakon uspješno provedene Nagodbe vjerovnika u procesu izvanredne uprave Agrokora.


Tisak brandovi i usluge

[uredi | uredi kôd]
Logotip branda TISAKmedia

Tisak plus, uspješno slijedi svoju novu strategiju tranzicije iz tradicionalnog kanala prodaje tiskovina i cigareta u moderan „Centar usluga“ što potvrđuje značajan rast Tisak usluga koje omogućuju zadovoljenje svih potreba korisnika na jednom mjestu; plaćanje računa, slanje paketa, mjenjačnica, izrada fotografija i fotopoklona, igre na sreću Hrvatske Lutrije, podizanje gotovine, prijevozne karte, parking karte, elektronički bonovi, nadoplata ENC uređaja, copy usluga, ulaznice za događaje, i dr.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Osnovni podaci - Tisak. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2012. Pristupljeno 13. ožujka 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Povijest - Tisak. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2012. Pristupljeno 9. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Slobodna Dalmacija - Tko su najveći privatni poslodavci u Hrvatskoj? Ovo je 10 tvrtki s najvećim brojem zaposlenih, za njih radi ukupno 50-ak tisuća ljudi. slobodnadalmacija.hr. 9. ožujka 2021. Pristupljeno 19. travnja 2022.
  4. jatrgovac.hr. 5. srpnja 2016. Profil kompanije: TISAK d.d. Ja TRGOVAC. Pristupljeno 10. travnja 2022.
  5. www.jatrgovac.hr. 7. srpnja 2014. Vodeći lanci kioska: Tisak. Ja TRGOVAC. Pristupljeno 10. travnja 2022.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]