Toma Zdravković

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Toma Zdravković

Toma Zdravković.jpg

Rodno ime Tomislav Zdravković
Rođen/a 20. studenog 1938.
Umro/umrla 30. rujna 1991.
Žanr/ovi narodna glazba
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Tomislav "Toma" Zdravković (Aleksinac,[1] 20. studenog 1938.Beograd, 30. rujna 1991.) bio je jugoslavenski pjevač narodne glazbe.

Životopis[uredi VE | uredi]

Iako je bio vrlo popularan kao pjevač, Toma Zdravković bio je poznat i kao skladatelj i tekstopisac. Rođen je u Aleksincu, gdje je i kršten u tamošnjoj crkvi sv. Nikole. Obitelj Zdravković se tri mjeseca nakon Tominog rođenja preselila u Pečenjevce kod Leskovca,[1] a kasnije i u Beograd u potrazi za boljim životom. Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent. Prema povijesnim podacima Tomu je poznata folk pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat što mu je omogućila nastupe na njezinim koncertima, napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe dragi.” Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati po kafanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postale hitovi.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografske. Riječ je o kafanskim, ljubavnim pjesmama, koje uglavnom govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i danas hitovi, poput: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena”, “Za Ljiljanu” i druge. Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”.

Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kafanu, žene, kocku i piće. Umro je u rujnu 1991. godine u Beogradu. Njegov brat Novica Zdravković također je pjevač narodne glazbe.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]