Torchwood

Izvor: Wikipedija
Torchwood
Torchwood logo
Format1080i (HDTV)
AutorRussell T Davies
GlazbaBen Foster
Murray Gold
Uvodna glazbaMurray Gold
GlumciJohn Barrowman
Eve Myles
Burn Gorman
Naoko Mori
Gareth David-Lloyd
Kai Owen
Mekhi Phifer
Alexa Havins
Bill Pullman
Država podrijetlaUjedinjeno kraljevstvo
Jezikengleski
Broj epizoda41
Broj sezona4
Produkcija
Izvršni producent(i)Russell T Davies
Julie Gardner
Jane Tranter
Trajanje epizode50-60 minuta
Prikazivanje
TV kućaBBC Wales
Canadian Broadcasting Corporation
BBC Worldwide
Starz Entertainment
Ostale kuće
popis ostalih kuća
Emitiranje22 listopada 2006. (2006-10-22) – 15 rujna 2011. (2011-09-15)
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Torchwood je britanska znanstvenofantastična televizijska serija koju je stvorio Russell T Davies. Smatra se i spin-offom serije Doctor Who. Torchwood ima 4 sezone emitirane između 2006. i 2011. Serija se emitirala na raznim kanalima zbog porasta popularnosti, pa je s BBC Three prešla na BBC Two i naposljetku na BBC One. U četvrtoj sezoni seriju je otkupio američki Starz, koji je nastavio surađivati s BBCjem. Suprotno Doctor Who-u, koji je namijenjen i za mlađu i stariju publiku, Torchwood je ciljan isključivo za starije gledatelje. Serija se bavi i mnogim kontroverznim temama, među kojima su egzistencijalizam, homoseksualne i biseksualne veze, i istraživanje granica ljudske pokvarenosti.

Torchwood prati pothvate malog tima lovaca na vanzemaljce koji rade kao dio izmišljenog instituta Torchwood smještenog u Cardiffu, kojem je zadatak rješavati incidente u koje su uključeni vanzemaljci. Središnji lik je Kapetan Jack Harkness (John Barrowman), besmrtni vremenski agent iz 51. stoljeća; Jack se prvi put pojavio u prvoj sezoni Doctora Whoa. Osim Barrowmana, glavni glumci prve sezone su Eve Myles, Burn Gorman, Naoko Mori, i Gareth David-Lloyd. Njihovi likovi su specijalisti torčvudskog tima, te često prate vanzemaljce i brane planet od prijetnji. Kroz prve dvije sezone, serija koristi procjep u vremenu i prostoru kao glavni pokretač radnje, što objašnjava velik broj čudnih bića i pojava u gradu. U trećoj i četvrtoj sezoni vladine tajne agencije love članove instituta. Gormanov i Morijin lik je otpisan na kraju druge sezone. Sporedni glumac Kai Owen postao je član glavne glumačke postave treće sezone, u kojoj je i David-Lloyd otpisan. Američki glumci Mekhi Phifer, Alexa Havins, i Bill Pullman naknadno su se pridružili preostalim glumcima u četvrtoj sezoni.

Prva je sezona premijerno prikazana na BBC Three i na BBC HD 2006. te je dobila mješovite recenzije, no gledanost je nadmašila statistike digitalnih kanala. Serija je 2008., u drugoj sezoni vraćena na male ekrane, no ovaj puta na BBC Two, uz veći budžet; neujednačen ton serije, kao i kritizirani djelovi prve sezone su ispravljeni, pa je serija dobila još više ratinge i bolje recenzije. Treća sezona imala je još veći budžet te je premještena na glavni kanal mreže, BBC One, kao serijal od pet epizoda, nazvan Torchwood: Children of Earth. Iako je Children of Earth emitiran u periodu od pet uzastopnih ljetnih noći, i treća je sezona dobila visoke ocjene u Ujedinjenom kraljevstvu i Europi. Četvrta sezona, u ko-produkciji BBC Walesa, BBC Worldwidea, i američke zabavne mreže Starz premijerno je prikazana 2011. pod nazivom Torchwood: Miracle Day. Miracle Day, sniman u Walesu i SAD-u, dobio je negativnije kritike od prethodne sezone, iako su neki bili oduševljeni ambicioznošću. U listopadu 2012., Davies je najavio kako serija ulazi u hijatus .[1][2]

Sve četiri sezone prikazane su u Aziji, Australiji, Novom Zelandu, Europi, i Sjevernoj Americi. Zbog izvrsnih recenzija Torchwooda, stvoreni su medijski materijali na istu temu, što uključuje audio drame, novele, stripove, online animirane serije, igre i sl.

23. srpnja 2016., John Barrowman je objavio kako pregovara s BBC-jem u vezi povratka Torchwooda na TV. Objava se pojavila tek par sati nakon Barrowmanovog nastupa na Comic Conu 2016.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Simon Brew. 30. listopada 2012. Russell T Davies on the future of Torchwood. Den of Geek. Pristupljeno 26. studenoga 2012.
  2. 'Torchwood' Season 5 Won't Air For 'A While'. Screenrant.com. 10. travnja 2012. Pristupljeno 26. studenoga 2012.
  3. http://www.radiotimes.com/news/2016-07-24/john-barrowman-is-in-talks-to-get-torchwood-back-on-tv