Doctor Who

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Doktor Who
Doctor Who
Glumci Doktor:
Jodie Whittaker
Peter Capaldi
Matt Smith
David Tennant
Christopher Eccleston
John Hurt
Paul McGann
Sylvester McCoy
Colin Baker
Peter Davison
Tom Baker
Jon Pertwee
Patrick Trougton
William Hartnell
Suputnici:
Billie Piper
John Barrowman
Freema Agyeman
Catherine Tate
Karen Gillan
Alex Kingston
Jenna Coleman
Pearl Mackie
Država podrijetla Velika Britanija
Broj epizoda 839
Broj sezona 26 (1963.–1989.)
+ 1 TV film (1996.)
10 (2005.–danas)
Produkcija
Trajanje epizode 45 minuta
Prikazivanje
TV kuća BBC One
U Hrvatskoj HRT 2
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična televizijska serija. Emitira se na BBC-u od 1963. uz povremene pauze. Govori o pustolovinama tajanstvenog izvanzemaljca, poznatijeg kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom vremenskom stroju, TARDIS-u. Putujući sa svojim mnogim suputnicima istražuje svemir i vrijeme, rješava probleme te se susreće s različitim čudovištima.

Serija je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija u svijetu te kao "najuspješnija" znanstveno-fantastična serija ikada (što uključuje ocjene gledatelja, prodaju DVD-a, knjiga i dr.). Ona ujedno predstavlja jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture. Serija ima kultni status u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija. Osvojila je BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini te je ostvarila mnoge pobjede u kategoriji dramske serije. Posebna je po svojim maštovitim pričama, niskobudžetnim, no originalnim specijalnim efektima te po uporabi elektroničke glazbe.

Serija je originalno prikazivana od 1963. do 1989. Nakon neuspješnog filma iz 1996., ponovno je pokrenuta 2005. Iz Doctora Who-a također su potekle 4 druge serije u kojima su glavni likovi bili prijatelji Doktora ili se nalazi u svijetu Doctor Who-a. To su Torchwood, Pustolovine Sarah Jane, K-9 i Class.

Doktora je glumilo 14 glumaca. Mijenjanje glumaca zapisano je u scenarij te se tako predočava regeneracija, u kojoj lik Doktora preuzme novo tijelo te poprimi malo drugačiju osobnost. Iako su sva lica Doktora različita, ona upotpunjavaju istu osobu. Doktora trenutno glumi Jodie Whittaker, prvi ženski "Doktor". Jodie Whittaker je preuzela ulogu u božićnom specijalu "Twice Upon a Time" ili "Zarobljeni u vremenu".

Lik Doktora je isprva bio obavijen velom tajni. O njemu se znalo samo da je ekscentrični izvanzemaljski putnik velike inteligencije koji se bori protiv zla putujući kroz vrijeme i prostor u svom starom, nepouzdanom svemirskom brodu zvanom TARDIS (eng. Time And Relative Dimension(s) In Space). S vremenom je otkriveno da je Doktor jedan od Gospodara Vremena s planeta Gallifreya. Kao takav ima sposobnost regeneracije svog tijela kada se nalazi u smrtnoj opasnosti. Doktor je prošao kroz 13 života (U klasičnom serijalu je objašnjeno kako se Gospodar Vremena može regenerirati 12 puta, ali su mu Gospodari Vremena poklonili još 12 regeneracija). Svaka njegova nova osoba ima svoje osobine, načine ponašanja i sposobnosti, ali ona i dalje ima sjećanja i iskustva prijašnjih Doktora.

Usprkos ovim promjenama u osobnosti Doktor ostaje znatiželjni pustolov visokih moralnih načela koji probleme radije rješava pomoću svog uma nego nasiljem. Doktorovo pravo ime nikad nije otkriveno. Tijekom jednog od njegovih posjeta Galiffreyu (njegovom rodnom planetu) otkrivamo da mu je nadimak tijekom studentskih dana bio Theta Sigma. Od svoje pete do sedme inkarnacije, Doctor je bio čak i predsjednik Galliffreya.

TARDIS[uredi VE | uredi]

TARDIS (eng. Time And Relative Dimensions In Space, Vrijeme i relativne dimenzije u Svemiru) je vremeplov Gospodara Vremena. Može putovati kroz vrijeme i prostor te se izvana doima puno manji nego što je iznutra. Također ima i kameleonski sustav koji mu omogućava da se vanjskim izgledom prilagodi mjestu vremenu u kojem je sletio. TARDIS-i rastu, ne nastaju (kako je rekao Doktor u epizodi "The Impossible Planet"). TARDIS-i obično putuju tako da se dematerijaliziraju na mjestu polaska, prolaze kroz prostorno-vremenski vrtlog i ponovno se materijaliziraju na mjestu slijetanja. Doktorov TARDIS je zastarjela TT kapsula tipa 40 (TT znači Time Travel, putovanje kroz vrijeme) i izvana uvijek izgleda kao policijska govornica (eng. Police box) zbog kvara na kameleonskom sustavu tijekom posjeta Londonu 1950-ih. Kada je serija kretala 1963. izgled policijske govorrnice je izabran jer ih je tada samo u Londonu bilo oko 700. Doktor je svoj TARDIS neslužbeno "posudio" sa svog domaćeg planeta Gallifreya. U originalnoj seriji komande Doktorovog TARDIS-a bile su izomorfne, što znači da reagiraju samo na njegov dodir. Kada je serija ponovno pokrenuta 2005., u epizodi "Human Nature" (2007.) vidjeli smo kako Martha Jones koristi komande TARDIS-a da pokrene i ubrza video sa uputama koji joj je Doktor ostavio prije nego se privremeno pretvorio u čovjeka, u epizodi "The Sontaran Stratagem" vidjeli smo kako Donna Noble pilotira TARDIS-om pod Doktorovim vođenjem i nadzorom dok smo u epizodi "Journey's End" (2008.) Doktor kaže kako je TARDIS rađen za šest pilota, u epizodi "Journey to the Centre of the TARDIS" Doctor također ući Claru kako upravljati TARDIS-om, Nardole je takoder mogao upravljati TARDIS-om bez ikakvih problema i uputa Doktora.

Prvi Doktor[uredi VE | uredi]

Prvi Doktor je početna inkarnacija Doktora, protagonist BBC-eve znanstveno fantastične televizijske serije Doctor Who. Utjelovio ga je glumac William Hartnell od 1963. do 1966. godine. Doktor je stoljećima star izvanzemaljac vrste Gospodara Vremena s planeta Gallifrey koji putuje u vremenu i prostoru u svome TARDIS-u, često s suputnicima. Kad je Doktor kritično ozlijeđen, on može regenerirati svoje tijelo; na taj se način, njegov fizički izgled i osobnost mijenjaju. Regeneracija, kao dio sadržaja, je uvedena kad je Hartnell morao napustiti seriju, a time je proširio život serije za mnogo godina. Prvog Doktora su jos glumili Richard Hurndall u specijalu "The Five Doctors" iz 1983 i David Bradley u specijal "Twice Upon a Time" iz 2017.

Suputnici[uredi VE | uredi]

Susan Foreman (rođena 4. travnja 1948.) (Carol Ann Ford) bila je Doktorova unuka. Putovala je s njim od početka. U epizodi "The Dalek Invasion of Earth", Susan ostaje u Londonu u 22. stoljeću.

Mlada živahna tinejdžerica, Susan, je Doktorova prva suputnica te njegova unuka. Znatiželjna je o svakodnevnom životu na Zemlji i uvjeri svojeg djeda da joj dopusti pohađati Coal Hill školu u Londonu 1960-ih. Ali njezine razine znanja su toliko neuravnotežene da njezini nastavnici počnu sumnjati u nju. Susan izgleda kao tinejdžerica iako je moguće da je zbog gena Gospodara Vremena zapravo starija. Kada Doktor i njegovi prijatelju sretnu plašljivu vrstu zvanu Sensoriti, Susan otkriva da može iskoristiti svoje telepatske moći kako bi komunicirala s bićima. Nakon što je pomogla pobijediti Daleke, Susan se zaljubila u borca Davida Campbella. Uzrujana je jer ostavlja djeda, ali Doktor ju zaključava izvan TARDIS-a i ona ostaje na Zemlji započeti novi život.

Doktori Prvi, Drugi, Treći, Peti
Vrsta Gospodar Vremena
Planet Gallifrey
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Dalek Invasion of Earth
Glumi Carol Ann Ford

Barbara Wright (rođena 13. prosinca 1930.) (Jacquelline Hill) je jedna od prvih Doktorovih suputnika. Barbara je nastavnica povijesti u Coal Hill školi, koja radi s učiteljem znanosti Ianom Chestertonom. U epizodi "An Unearthly Child", smještenoj 1963., Susan Foreman, Doktorova unuka, je jedna od njihovih učenika. Susan je neobično inteligentna i ima veliko znanje povijesti i znanosti. Iz razloga jer je Susan vrlo čudna, Barbara i Ian ju prate kući do TARDIS-a, gdje upoznaju Doktora. Oni s njim počinju putovati kroz vrijeme i prostor. U epizodi "The Chase", nakon dvije godine putovanja sa Doktorom, Barbara i Ian iskoriste vremenski stroj od Daleka kako bi se vratili u London. Kada Asteci Barbaru zamijene za boginju, ona pokuša iskoristiti svoj božanski status kako bi zaustavila ljudska žrtvovanja, ali je uzrujana kada shvati da ne može promijeniti povijest.

Doktori Prvi
Podrijetlo London, Engleska, Zemlja
Vrijeme 1963.
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Chase
Glumi Jacqueline Hill

Ian Chesterton (rođen 28. rujna 1927.) (William Russell) je jedan od prvih Doktorovih suputnika. Ian je učitelj znanosti u Coal Hill školi, koji radi s učiteljicom povijesti Barbarom Wright. U epizodi "An Unearthly Child", smještenoj u 1963., "Susan Foreman", Doktorova unuka, je jedna od njihovih učenika. Susan je neobično inteligentna i ima veliko znanje povijesti i kemije. Iz razloga jer je Susan vrlo čudna, Barbara i Ian ju prate kući do TARDIS-a, gdje upoznaju Doktora. Oni s njim počinju putovati kroz vrijeme i prostor. U epizodi "The Chase", nakon dvije godine putovanja sa Doktorom, Barbara i Ian iskoriste vremenski stroj od Daleka kako bi se vratili u London. Iako voli putovati u TARDIS-u, Ian uvijek žudi za povratkom u vlastito vrijeme. On i Barbara riskiraju vlastite živote kako bi se vratili u London koristeći vremenski stroj od Daleka. Jedan od vrhunaca Ianovih putovanja je kada ga Richard Lavljeg Srca proglasi vitezom i pošalje ga da traži otetu Barbaru.

Doktori Prvi
Podrijetlo London, Engleska, Zemlja
Vrijeme 1963.
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Chase
Glumi William Russell

Vicki Pallister (Maureen O'Brien) je mlada tinejdžerica koju je Doktor upoznao na planetu Dido u 25. stoljeću. Ona je očajnički čekala pomoć nakon što se brod u kojem je putovala srušio na planetu. Iz razloga što joj je majka već bila mrtva, Vicki je vjerovala da su stanovnici planeta ubili njezina oca i većinu posade svemirskog broda. U epizodi "The Myth Makers", Vicki se zaljubila u Troilusa, ratnika iz drevne Troje, i odlučila ostati s njim - promijenivši ime u Cressida Nakon što se pridružila ekipi TARDIS-a, Vicki je susrela Zarbi i Drahvine, kao i povijesne ličnosti poput cara Nera i kralja Richarda Lavljeg Srca.

Doktori Prvi
Podrijetlo Zemlja
Vrijeme 25. stoljeće
Prva epizoda The Rescue
Zadnja epizoda The Myth Makers
Glumi Maureen O'Brien

Steven Taylor (Peter Purves) bio je pilot, kojeg su zarobili Mechonoidi nakon što je srušio svemirski brod na njihov planet. Roboti su ga držali zarobljenog dvije godine dok Doktor i njegovi prijatelji nisu stigli i pomogli mu da pobjegne. Usred rata između Mechonoida i Daleka, Steven je jedva pobjegao te je naišao na TARDIS. Kada TARDIS sleti u Divlji Zapad 1881. godine, Steven biva uhvaćen u događaje koji dovode do Obračuna kod O. K. Corrala - i skoro ubijen od odmetničke obitelji Clanton. Tvrdoglav i odvažan. Steven pomaže Doktoru boriti se protiv Daleka i Drahvina, ali na kraju odlazi pomoći osnovati novu civilizaciju na drugom svijetu.

Doktori Prvi
Podrijetlo Zemlja
Vrijeme 23. stoljeće
Prva epizoda The Chase
Zadnja epizoda The Savages
Glumi Peter Purves

Katarina (Adrienne Hill) bila je suputnica Prvog Doktora. Ona je bila Cassandrina sluškinja u drevnoj Troji, i prvi put se pojavila u epizodi "The Myth Makers". Umrla je tijekom epizode "The Daleks' Master Plan", jer je bila zarobljena. Otvorila je zračna vrata te bila izbačena u svemir zajedno sa svojim tamničarima.

Sara Kingdom (Jean Marsh) pojavila se i poginula u epizodi "The Daleks' Master Plan". Ponekad se smatra suputnicom Prvog Doktora, a nekad ne.

Dorothea "Dodo" Chaplet (Jackie Lane) bila je suputnica prvog Doktora. Prvi put se pojavila na kraju epizode "The Massacre of St Bartholomew's Eve". U epizodi "The War Machines", Dodo odluči ostati u Londonu 1966. godine.

Polly (Anneke Wills) je bila suputnica Prvog i Drugog Doktora. Ona se, zajedno s Benom Jacksonom, prvi put pojavila u epizodi "The War Machines". U epizodi "The Faceless Ones", Polly i Ben se s Doktorom vraćaju u London 1966.godine, te odluče tamo i ostati.

Ben Jackson (Michael Craze) bio je suputnik Prvog i Drugog Doktora. On se, zajedno s Polly Wright, prvi put pojavio u epizodi "The War Machines". U epizodi "The Faceless Ones", Ben i Polly se s Doktorom vraćaju u London 1966.godine, te odluče tamo i ostati.

Drugi Doktor[uredi VE | uredi]

Suputnici[uredi VE | uredi]

James Robert "Jamie" McCrimmon (Frazer Hines) bio je suputnik Drugog Doktora. Jamie je bio iz Škotske u 18. stoljeću. Jamie se prvi put pojavio u epizodi "The Highlanders", gdje je upoznao Doktora, Bena i Polly nakon Bitke kod Cullodena 1746. godine. Na kraju epizode "The War Games", Gospodari Vremena brišu Jamieva i Zoeina sjećanja, i vraćaju svakog od njih na njihovo originalno mjesto i vrijeme.

Victoria Waterfield (Deborah Watling) bio je suputnik Drugog Doktora. Ona dolazi iz Viktorijanske Engleske, iz 1866. godine, i kćer je znanstvenika Edwarda Waterfielda. Prvi put se pojavljuje u epizodi "The Evil of the Daleks". U epizodi "Fury from the Deep", Victoria ostavlja Doktora i Jamiea, i ostaje sa obitelji Harris u 20. stoljeću.

Zoe Heriot (Wendy Padbury) bila je suputnica Drugog Doktora. Prvi put se pojavila u epizodi "The Wheel in Space", na svemirskoj postaji u 21. stoljeću. Na kraju epizode "The War Games", Gospodari Vremena brišu i Zoeina i Jamieva sjećanja, i vraćaju svakog od njih na njihovo originalno mjesto i vrijeme.

Treći Doktor[uredi VE | uredi]

Suputnici[uredi VE | uredi]

Elizabeth "Liz" Shaw (Caroline John) bila je suputnica Trećeg Doktora. Bila je znanstvenica i civilni član UNIT-a. Prvi put se pojavila u epizodi "Spearhead from Space", gdje je postala član UNIT-a i upoznala novo-regeneriranog Doktora. U epizodi "Inferno" Liz je odlučila napustiti Doktora i UNIT, te otići natrag na sveučilište u Cambridgeu.

Jo Grant (Katy Manning) bila je suputnica Trećeg Doktora. Prvi put se pojavila u epizodi "Terror of the Autons" kao zamjenska pomoćnica za Doktora. U epizodi "The Green Death", Jo se zaljubila u znanstvenika prof. Clifforda Jonesa. Odlučila se udati za njega, i otišla je s njim vidjeti Amazonsku prašumu.

Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen) bila je suputnica Trećeg i Četvrtog Doktora. Sarah Jane je poznata zbog feminizma i ljubavi s Doktorom, koji ju je zvao svojom najboljom prijateljicom. Najpopularnija je među suputnicima starije serije, te se dvaput pojavila u novoj seriji. Ima i vlastitu spin-off seriju.

Deveti Doktor[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Deveti Doktor (Doctor Who)
Nakon povratka serije u 2005. godini, za Doktora je odabran glumac Christopher Eccleston, a ulogu njegove suputnice, Rose Tyler, dobila je glumica Billie Piper. Piper je osvojila nagradu u kategoriji najpopularnije glumice na National Television Awards 2005. i 2006. godine zbog rada na Doctor Who-u.[1] Eccleston je odstupio iz serije nakon veoma uspješne prve sezone.[2] Radnja prve sezone postupno se otkriva, a fokusira se na riječi Bad Wolf - Zločesti vuk, koje se pojavljuju u raznim vremenskim periodima, na raznim mjestima. U finalu sezone otkriva se kako je Rose Tyler, absorbirajući vremenski vrtlog, postala Zločesti vuk, svemogući entitet koji štiti Doktora od sigurne smrti, i vraća ubijenog Jacka Harknessa natrag u život, no, s obzirom da ne zna u potpunosti kontrolirati svoje moći, Rose ga čini besmrtnim. Zločesti vuk se pojavljuje i u kasnijim sezonama, u ključnim trenucima Doktorova života (Kraj putovanja, Doktorov dan). O Doktoru se ne zna mnogo, ali se saznaje da je zaslužan za uništenje svoje rase, i da duboko žali svoju odluku koja je do toga dovela, iako nije imao drugoga izbora.

Deseti Doktor[uredi VE | uredi]

David Tennant zamjenjuje Christophera Ecclestona kao Doktor

Nakon uspjeha prve epizode prve sezone, BBC objavljuje kako Doctor Who dobiva drugu sezonu i božićni specijal 30. ožujka 2005.[3] Neke epizode serije u drugoj sezoni postavljene su na izvanzemaljskim planetima, za razliku od prve sezone, koja je sve epizode postavljala na Zemlju ili u orbitu oko nje. Serija je poprimila topliju notu, prikladnu obiteljskoj seriji. Rose Tyler ostaje zatočena u paralelnoj dimenziji nakon napada Cybermena i Daleka na Institut Torchwood, što Doktor teško prihvaća. Neko vrijeme Doktor putuje sam, bez suputnika, gdje do izražaja dolazi "bijes Gospodara vremena", te se uspostavlja kako mu je suputnik potreban kako bi ga obuzdao. Svoju sljedeću suputnicu, Marthu Jones (Freema Agyeman) Doktor upoznaje u bolnici transportiranoj na Mjesec. Martha je studentica medicine[4][5], sigurnija u sebe od Rose, ali Doktor ne može zaboraviti Rose, pa se Martha mora boriti kako bi ju Doktor doživio kao zasebnu osobu, a ne kao zamjenu za Rose. S vremenom Doktor uspijeva preboljeti Rose, i on i Martha postaju zavidan tim, no Martha odustaje od putovanja s Doktorom, nakon što to gotovo razori njenu obitelj. Nakon Marthe Doktor putuje s Donnom Noble.

Jedanaesti Doktor[uredi VE | uredi]

Jedanaestu inkarnaciju Doktora glumi Matt Smith. S njim putuju Amy Pond, Rory Williams, njezin zaručnik i kasnije muž; Clara Oswald, koju Doktor susreće više puta u različitim vremenskim periodima, te ponekad River Song.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. "Dr Who scores TV awards hat-trick", BBC News, objavljeno 31 October 2006, pristupljeno 31 October 2006
  2. "Doctor Who: Christopher Eccleston Calls Leaving the Role 'Tragic'", objavljeno 11. rujna 2016. (en-US)
  3. Second season is go!. BBC (30 March 2005). Arhivirano s izvorne stranice na 3 March 2006. pristupljeno 4 July 2008
  4. Who's new. BBC (10 August 2006). pristupljeno 10 August 2006.
  5. Cook, Benjamin (13 September 2006). "BRAVE NEW WORLDS". Doctor Who Magazine (373): 28–35.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Doctor WhoHD Television.svg Nedovršeni članak Doctor Who koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.