Doctor Who

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Doctor Who
Format SF drama
Autor Sydney Newman
C. E. Webber
Donald Wilson
Glazba Ron Grainer
Delia Derbyshire
Glumci Različita lica Doktora
(trenutno Peter Capaldi)
Različiti suputnici
Država podrijetla UK
Jezik engleski
Broj epizoda 813 (stanje od 25. prosinca 2014.)
Broj sezona 35 (i jedan TV film)
Produkcija
Izvršni producent(i) Steven Moffat
Trajanje epizode 25 min. (1963.–1984., 1986.–1989.)
45 min. (1985., 2005.–danas)
različita druga trajanja
Emitiranje
TV kuća BBC One
BBC HD (2009.–danas)
U Hrvatskoj HRT 2
Emitiranje Originalna serija:
23. studenog 1963. –
6. prosinca 1989.
Televizijski film:
12. svibnja 1996.
Trenutačna serija:
26. ožujka 2005.–danas
Vanjske poveznice
Službene internetske stranice

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična televizijska serija. Emitira se na BBC-u od 1963. uz povremene pauze. Govori o pustolovinama tajanstvenog izvanzemaljca, poznatijeg kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom vremenskom stroju, TARDIS-u. Putujući sa svojim mnogim suputnicima istražuje svemir i vrijeme, rješava probleme te se susreće s različitim čudovištima.

Serija je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija u svijetu te kao "najuspješnija" znanstveno-fantastična serija ikada (što uključuje ocjene gledatelja, prodaju DVD-a, knjiga i dr.). Ona ujedno predstavlja jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture. Serija ima kultni status u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija. Osvojila je BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini te je ostvarila mnoge pobjede u kategoriji dramske serije. Posebna je po svojim maštovitim pričama, niskobudžetnim, no originalnim specijalnim efektima te po uporabi elektroničke glazbe.

Serija je originalno prikazivana od 1963. do 1989. Nakon neuspješnog filma iz 1996., ponovno je pokrenuta 2005. Iz Doctora Who-a također su potekle tri druge serije u kojima su glavni likovi bili prijatelji Doktora. To su Torchwood, Pustolovine Sarah Jane i K-9.

Doktora je glumilo trinaest glumaca. Mijenjanje glumaca zapisano je u scenarij te se tako predočava regeneracija, u kojoj lik Doktora preuzme novo tijelo te poprimi malo drugačiju osobnost. Iako su sva lica Doktora različita, ona upotpunjavaju istu osobu. Doktora trenutno glumi Peter Capaldi, a u ulozi njegove suputnice, Clare (Oswin) Oswald, nalazi se Jenna-Louise Coleman. S petom sezonom serije dolazi i novi logo, koji je ustvari ikona TARDIS-a. 1. lipnja 2013. godine Matt Smith je objavio da odlazi iz serije na božićni specijal 2013. godine, a 4. kolovoza je otkriveno da će Peter Capaldi glumiti 12. Doktora.

Likovi[uredi VE | uredi]

Doktor[uredi VE | uredi]

Lik Doktora je isprva bio obavijen velom tajni. O njemu se znalo samo da je ekscentrični izvanzemljski putnik velike intaligencije koji se bori protiv zla putući kroz vrijeme i prostor u svom starom, nepouzdanom svemirskom brodu zvanom TARDIS (eng. Time And Relative Dimension(s) In Space). S vremenom je otkriveno da je Doktor jedan od Gospodara Vremena s planeta Gallifreya. Kao takav ima sposobnost regeneracije svog tijela kada se nalazi u smrtnoj opasnosti. Doktor je prošao kroz 13 života (U klasičnom serijalu je objašnjeno kako se Gospodar Vremena može regenerirati 12 puta, ali su mu Gospodari Vremena poklonili još 12 regeneracija). Svaka njegova nova osoba ima svoje osobine, načine ponašanja i sposobnosti, ali ona i dalje ima sjećanja i iskustva prijašnjih Doktora. Tako imamo:

 1. Prvog Doktora - najvjerojatnije umire zbog starosti (William Hartnell, 1963.-1966.)
 2. Drugog Doktora - zbog kršenja galliffreyanskih zakona, Gospodari Vremena kažnjavaju prisilnom regeneracijom i protjeravaju na Zemlju (Patrick Throughton, 1966.-1969.)
 3. Trećeg Doktora - umire spašavajući prijatelje od zlih gigantskih pauka (znanih kao The Great One i The Eight Legs) upijanjem radioaktivnog zračenja s planeta Metabelis 3 (Jon Pertwee, 1970.-1974.)
 4. Četvrtog Doktora - Umire nakon pada s radiostanice spašavajući svijet od svog vječnog neprijatelja Gospodara (The Master) (Tom Baker, 1974.-1981.)
 5. Petog Doktora - umire zbog trovanja na planetu Androzani spašavajući svoju asistenticu Peri od istog trovanja. Njegova je smrt i regeneracija opisana kao najbolnija i najgora dotad. (Peter Davison, 1981.-1984.)
 6. Šestog Doktora - Umire neposredno nakon napada zle odmetnice Gospodarice Vremena znanu kao Rani (Colin Baker, 1984.-1986.)
 7. Sedmog Doktora - Umire zbog neuspjele operacije nakon što su ga upucali delikventi u San Franciscu nakon izlaska iz TARDIS-a (Sylvester McCoy, 1987.-1989., 1996.)
 8. Osmog Doktora - Umire pokušavajući spasiti prijateljicu na svemirskom brodu te odbija otići. Brod se sruši, a on dobije još 4 minute života da odabere novog lika koji će postati te izabire ratnika. (Paul McGann, 1996.)
 9. Ratnog Doktora - Umire zbog iscrpljenosti sudjelovanjem u Zadnjem Velikom Vremenskom Ratu. (John Hurt, 2013.)
 10. Devetog Doktora - Umire da bi spasio suputnicu (Rose Tyler), upijajući poljubcem energiju Vremenskog Vrtloga koju je ona upila iz TARDIS-a da spasi Doktora od Daleka (Christopher Eccleston, 2005.)
 11. Desetog Doktora - Umire dvaput - Umire zbog Dalekovog pucnja trčeći u zagrljaj Rose Tyler no regenerirao se i ostao isti time što je upio genetski kod iz svoje odrezane ruke te kasnije spašavajući svog prijatelja Wilfreda upivši radioaktivnu energiju (David Tennant, 2005.- 2010.)
 12. Jedanaestog Doktora - (Matt Smith, 2010. - 2013.) Umire od starosti te mu Predsjednici Gallifreya poklanjaju novi ciklus regeneracija.

NOVI CIKLUS REGENERACIJA

 1. Dvanaestog Doktora - trenutni (Peter Capaldi, 2013. - sada)

Usprkos ovim promjenama u osobnosti Doktor ostaje znatiželjni pustolov visokih moralnih načela koji probleme radije rješava pomoću svog uma nego nasiljem. Doktorovo pravo ime nikad nije otkriveno. Tijekom jednog od njegovih posjeta Galiffreyu (njegovom rodnom planetu) otkrivamo da mu je nadimak tijekom studentskih dana bio Theta Sigma. Od svoje pete do sedme inkarnaicje, Doctor je bio čak i predsjednik Galliffreya.

Suputnici[uredi VE | uredi]

Doktor gotovo uvijek putuje u društvu, najviše s tri suputnika, osim jednom kada ih je bilo šest. Od početka serije (1963.) više od 35 glumaca našlo se u toj ulozi. Suputnice prvog Doktora bile su njegova unuka, Susan Foreman (Carole Ann Ford) te dvoje učitelja, Barbara Wright (Jacqueline Hill) i Ian Chesterton (William Russell). Doktor obično dobiva nove suputnike i gubi stare; ponekad se vrate kući ili imaju drugi razlog: ljubav, mjesto koje su posjetili itd. Neki su čak i umrli na putovanjima.

Iako su većina Doktorovih suputnika bile mlade i lijepe djevojke, produkcijski tim originalnog Doctora Who-a dugo nije bio za nikakav otvoreni romantični zaplet. No to se promijenilo u filmu, kada je osmi Doktor poljubio svoju suputnicu, Grace Holloway. Početkom novih sezona 2005. deveti Doktor i Rose Tyler (Billie Piper) ponašali su se kao par, no oni bi to zanijekali.

TARDIS[uredi VE | uredi]

TARDIS (eng. Time and Relative Dimensions in Space, Vrijeme i relativne dimenzije u Svemiru) svemirski je brod Gospodara Vremena. Može putovati kroz vrijeme i prostor te se izvana doima puno manji nego što je iznutra. Također ima i kameleonski sustav koji mu omogućava da se vanjskim izgledom prilagodi mjestu vremenu u kojem je sletio. TARDIS-i rastu, ne nastaju (kako je rekao Doktor u epizodi The Impossible Planet). TARDIS-i obično putuju tako da se dematerijaliziraju na mjestu polaska, prolaze kroz prostor-vremenski vrtlog i ponovno se materijaliziraju na mjestu slijetanja.

Doktorov TARDIS[uredi VE | uredi]

Doktorov TARDIS je zastarjela TT kapsula tipa 40 (TT znači Time Travel, putovanje kroz vrijeme) i izvana uvijek izgleda kao policijska govornica (eng. Police box) zbog kvara na kameleonskom sustavu tijekom posjeta Londonu 1950-ih. Kada je serija kretala 1963. izgled policijske govorrnice je izabran jer ih je tada samo u Londonu bilo oko 700. Doktor je svoj TARDIS neslužbeno "posudio" sa svog domaćeg planeta Gallifreya. U originalnoj seriji komande Doktorovog TARDISa bile su izomorfne, što znači da reagiraju samo na njegov dodir. Kada je serija ponovno pokrenuta 2005., u epizodi "Human Nature" (2007.) vidjeli smo kako Martha Jones koristi komande TARDISa da pokrene i ubrza video sa uputama koji joj je Doktor ostavio prije nego se privremeno pretvorio u čovjeka, u epizodi "The Sontaran Stratagem" vidjeli smo kako Donna Noble pilotira TARDISom pod Doktorovim vođenjem i nadzorom dok smo u epizodi "Journey's End" (2008.) Doktor kaže kako je TARDIS rađen za šest pilota.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Doctor WhoHD Television.svg Nedovršeni članak Doctor Who koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.