Doctor Who

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Doktor Who
Doctor Who
Glumci Peter Capaldi
Matt Smith
David Tennant
Christopher Eccleston
John Hurt
Billie Piper
John Barrowman
Freema Agyeman
Catherine Tate
Karen Gillan
Alex Kingston
Jenna Coleman
Država podrijetla Velika Britanija
Broj epizoda 826
Broj sezona 26 (1963–1989)
+ 1 TV film (1996)
9 (2005–danas)
Produkcija
Trajanje epizode 45 minuta
Emitiranje
TV kuća BBC One
U Hrvatskoj HRT 2
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična televizijska serija. Emitira se na BBC-u od 1963. uz povremene pauze. Govori o pustolovinama tajanstvenog izvanzemaljca, poznatijeg kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom vremenskom stroju, TARDIS-u. Putujući sa svojim mnogim suputnicima istražuje svemir i vrijeme, rješava probleme te se susreće s različitim čudovištima.

Serija je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija u svijetu te kao "najuspješnija" znanstveno-fantastična serija ikada (što uključuje ocjene gledatelja, prodaju DVD-a, knjiga i dr.). Ona ujedno predstavlja jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture. Serija ima kultni status u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija. Osvojila je BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini te je ostvarila mnoge pobjede u kategoriji dramske serije. Posebna je po svojim maštovitim pričama, niskobudžetnim, no originalnim specijalnim efektima te po uporabi elektroničke glazbe.

Serija je originalno prikazivana od 1963. do 1989. Nakon neuspješnog filma iz 1996., ponovno je pokrenuta 2005. Iz Doctora Who-a također su potekle tri druge serije u kojima su glavni likovi bili prijatelji Doktora. To su Torchwood, Pustolovine Sarah Jane i K-9.

Doktora je glumilo trinaest glumaca. Mijenjanje glumaca zapisano je u scenarij te se tako predočava regeneracija, u kojoj lik Doktora preuzme novo tijelo te poprimi malo drugačiju osobnost. Iako su sva lica Doktora različita, ona upotpunjavaju istu osobu. Doktora trenutno glumi Peter Capaldi, a u ulozi njegove suputnice, Clare Oswald, nalazi se Jenna Coleman. S petom sezonom serije dolazi i novi logo, koji je ustvari ikona TARDIS-a. 1. lipnja 2013. godine Matt Smith je objavio da odlazi iz serije na božićni specijal 2013. godine, a 4. kolovoza je otkriveno da će Peter Capaldi glumiti 12. Doktora.

Lik Doktora je isprva bio obavijen velom tajni. O njemu se znalo samo da je ekscentrični izvanzemljski putnik velike intaligencije koji se bori protiv zla putući kroz vrijeme i prostor u svom starom, nepouzdanom svemirskom brodu zvanom TARDIS (eng. Time And Relative Dimension(s) In Space). S vremenom je otkriveno da je Doktor jedan od Gospodara Vremena s planeta Gallifreya. Kao takav ima sposobnost regeneracije svog tijela kada se nalazi u smrtnoj opasnosti. Doktor je prošao kroz 13 života (U klasičnom serijalu je objašnjeno kako se Gospodar Vremena može regenerirati 12 puta, ali su mu Gospodari Vremena poklonili još 12 regeneracija). Svaka njegova nova osoba ima svoje osobine, načine ponašanja i sposobnosti, ali ona i dalje ima sjećanja i iskustva prijašnjih Doktora.

Usprkos ovim promjenama u osobnosti Doktor ostaje znatiželjni pustolov visokih moralnih načela koji probleme radije rješava pomoću svog uma nego nasiljem. Doktorovo pravo ime nikad nije otkriveno. Tijekom jednog od njegovih posjeta Galiffreyu (njegovom rodnom planetu) otkrivamo da mu je nadimak tijekom studentskih dana bio Theta Sigma. Od svoje pete do sedme inkarnaicje, Doctor je bio čak i predsjednik Galliffreya.

TARDIS[uredi VE | uredi]

TARDIS (eng. Time and Relative Dimensions in Space, Vrijeme i relativne dimenzije u Svemiru) svemirski je brod Gospodara Vremena. Može putovati kroz vrijeme i prostor te se izvana doima puno manji nego što je iznutra. Također ima i kameleonski sustav koji mu omogućava da se vanjskim izgledom prilagodi mjestu vremenu u kojem je sletio. TARDIS-i rastu, ne nastaju (kako je rekao Doktor u epizodi The Impossible Planet). TARDIS-i obično putuju tako da se dematerijaliziraju na mjestu polaska, prolaze kroz prostorno-vremenski vrtlog i ponovno se materijaliziraju na mjestu slijetanja. Doktorov TARDIS je zastarjela TT kapsula tipa 40 (TT znači Time Travel, putovanje kroz vrijeme) i izvana uvijek izgleda kao policijska govornica (eng. Police box) zbog kvara na kameleonskom sustavu tijekom posjeta Londonu 1950-ih. Kada je serija kretala 1963. izgled policijske govorrnice je izabran jer ih je tada samo u Londonu bilo oko 700. Doktor je svoj TARDIS neslužbeno "posudio" sa svog domaćeg planeta Gallifreya. U originalnoj seriji komande Doktorovog TARDISa bile su izomorfne, što znači da reagiraju samo na njegov dodir. Kada je serija ponovno pokrenuta 2005., u epizodi "Human Nature" (2007.) vidjeli smo kako Martha Jones koristi komande TARDISa da pokrene i ubrza video sa uputama koji joj je Doktor ostavio prije nego se privremeno pretvorio u čovjeka, u epizodi "The Sontaran Stratagem" vidjeli smo kako Donna Noble pilotira TARDISom pod Doktorovim vođenjem i nadzorom dok smo u epizodi "Journey's End" (2008.) Doktor kaže kako je TARDIS rađen za šest pilota.

Prvi Doktor[uredi VE | uredi]

Prvi Doktor je početna inkarnacija Doktora, protagonist BBC-eve znanstveno fantastične televizijske serije Doctor Who. Utjelovio ga je glumac William Hartnell od 1963. do 1966. godine. Doktor je stoljećima star izvanzemaljac vrste Gospodara Vremena s planeta Gallifrey koji putuje u vremenu i prostoru u svome TARDIS-u, često s suputnicima. Kad je Doktor kritično ozlijeđen, on može regenerirati svoje tijelo; na taj se način, njegov fizički izgled i osobnost mijenjaju. Regeneracija, kao dio sadržaja, je uvedena kad je Hartnell morao napustiti seriju, a time je proširio život serije za mnogo godina.

Suputnici[uredi VE | uredi]

Susan Foreman (rođena 4.travnja 1948.g.) (Carol Ann Ford) bila je Doktorova unuka. Putovala je s njim od početka. U epizodi The Dalek Invasion of Earth, Susan ostaje u Londonu u 22. stoljeću.

Mlada živahna tinejdžerica, Susan, je Doktorova prva suputnica te njegova unuka. Znatiželjna je o svakodnevnom životu na Zemlji i uvjeri svojeg djeda da joj dopusti pohađati Coal Hill školu u Londonu 1960.-ih. Ali njezine razine znanja su toliko neuravnotežene da njezininastavnici počnu sumnjati u nju. Susan izgleda kao tinejdžerica iako je moguće da je zbog gena Gospodara Vremena zapravo starija. Kada Doktor i njegovi prijatelju sretnu plašljivu vrstu zvanu Sensoriti, Susan otkriva da može iskoristiti svoje telepatske moći kako bi komunicirala s bićima. Nakon što je pomogla pobijediti Daleke, Susan se zaljubila u borca Davida Campbella. Uzrujana je jer ostavlja djeda, ali Doktor ju zaključava izvan TARDIS-a i ona ostaje na Zemlji započeti novi život.

Doktori Prvi, Drugi, Treći, Peti
Vrsta Gospodar Vremena
Planet Gallifrey
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Dalek Invasion of Earth
Glumi Carol Ann Ford


.

Barbara Wright (rođena 13.prosinca 1930.g.) (Jacquelline Hill) je jedna od prvih Doktorovih suputnika. Barbara je nastavnica povijesti u Coal Hill školi, koja radi s učiteljem znanosti Ianom Chestertonom. U epizodi An Unearthly Child, smještenoj 1963.g., Susan Foreman, Doktorova unuka, je jedna od njihovih učenika. Susan je neobično inteligentna i ima veliko znanje povijesti i znanosti. Iz razloga jer je Susan vrlo čudna, Barbara i Ian ju prate kući do TARDIS-a, gdje upoznaju Doktora. Oni s njim počinju putovati kroz vrijeme i prostor. U epizodi The Chase, nakon dvije godine putovanja sa Doktorom, Barbara i Ian iskoriste vremenski stroj od Daleka kako bi se vratili u London. Kada Asteci Barbaru zamijene za boginju, ona pokuša iskoristiti svoj božanski status kako bi zaustavila ljudska žrtvovanja, ali je uzrujana kada shvati da ne može promijeniti povijest.

Doktori Prvi
Podrijetlo London, Engleska, Zemlja
Vrijeme 1963
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Chase
Glumi Jacqueline Hill


.

Ian Chesterton (rođen 28.rujna 1927.g.) (William Russell) je jedan od prvih Doktorovih suputnika. Ian je učitelj znanosti u Coal Hill školi, koji radi s učiteljicom povijesti Barbarom Wright. U epizodi An Unearthly Child, smještenoj u 1963.g., Susan Foreman, Doktorova unuka, je jedna od njihovih učenika. Susan je neobično inteligentna i ima veliko znanje povijesti i kemije. Iz razloga jer je Susan vrlo čudna, Barbara i Ian ju prate kući do TARDIS-a, gdje upoznaju Doktora. Oni s njim počinju putovati kroz vrijeme i prostor. U epizodi The Chase, nakon dvije godine putovanja sa Doktorom, Barbara i Ian iskoriste vremenski stroj od Daleka kako bi se vratili u London. Iako voli putovati u TARDIS-u, Ian uvijek žudi za povratkom u vlastito vrijeme. On i Barbara riskiraju vlastite živote kako bi se vratili u London koristeći vremenski stroj od Daleka. Jedan od vrhunaca Ianovih putovanja je kada ga Richard Lavljeg Srca proglasi vitezom i pošalje ga da traži otetu Barbaru.

Doktori Prvi
Podrijetlo London, Engleska, Zemlja
Vrijeme 1963
Prva epizoda An Unearthly Child
Zadnja epizoda The Chase
Glumi William Russell


.

Vicki Pallister (Maureen O'Brien) je mlada tinejdžerica koju je Doktor upoznao na planetu Dido u 25. stoljeću. Ona je očajnički čekala pomoć nakon što se brod u kojem je putovala srušio na planetu. Iz razloga što joj je majka već bila mrtva, Vicki je vjerovala da su stanovnici planeta ubili njezina oca i većinu posade svemirskog broda. U epizodi The Myth Makers, Vicki se zaljubila u Troilusa, ratnika iz drevne Troje, i odlučila ostati s njim - promijenivši ime u Cressida Nakon što se pridružila ekipi TARDIS-a, Vicki je susrela Zarbi i Drahvine, kao i povijesne ličnosti poput cara Nera i kralja Richarda Lavljeg Srca.

Doktori Prvi
Podrijetlo Zemlja
Vrijeme 25.stoljeće
Prva epizoda The Rescue
Zadnja epizoda The Myth Makers
Glumi Maureen O'Brien


.

Steven Taylor (Peter Purves) bio je pilot, kojeg su zarobili Mechonoidi nakon što je srušio svemirski brod na njihov planet. Roboti su ga držali zarobljenog dvije godine dok Doktor i njegovi prijatelji nisu stigli i pomogli mu da pobjegne. Usred rata između Mechonoida i Daleka, Steven je jedva pobjegao te je naišao na TARDIS. Kada TARDIS sleti u Divlji Zapad 1881. godine, Steven biva uhvaćen u događaje koji dovode do Obračuna kod O. K. Corrala - i skoro ubijen od odmetničke obitelji Clanton. Tvrdoglav i odvažan. Steven pomaže Doktoru boriti se protiv Daleka i Drahvina, ali na kraju odlazi pomoći osnovati novu civilizaciju na drugom svijetu.

Doktori Prvi
Podrijetlo Zemlja
Vrijeme 23.stoljeće
Prva epizoda The Chase
Zadnja epizoda The Savages
Glumi Peter Purves


Katarina (Adrienne Hill) bila je suputnica Prvog Doktora. Ona je bila Cassandrina sluškinja u drevnoj Troji, i prvi put se pojavila u epizodi The Myth Makers. Umrla je tijekom epizode The Daleks' Master Plan, jer je bila zarobljena. Otvorila je zračna vrata te bila izbačena u svemir zajedno sa svojim tamničarima.


Sara Kingdom (Jean Marsh) pojavila se i poginula u epizodi The Daleks' Master Plan. Ponekad se smatra suputnicom Prvog Doktora, a nekad ne.


Dorothea "Dodo" Chaplet (Jackie Lane) bila je suputnica prvog Doktora. Prvi put se pojavila na kraju epizode The Massacre of St Bartholomew's Eve. U epizodi The War Machines, Dodo odluči ostati u Londonu 1966. godine.


Polly (Anneke Wills) je bila suputnica Prvog i Drugog Doktora. Ona se, zajedno s Benom Jacksonom, prvi put pojavila u epizodi The War Machines. U epizodi The Faceless Ones, Polly i Ben se s Doktorom vraćaju u London 1966.godine, te odluče tamo i ostati.


Ben Jackson (Michael Craze) bio je suputnik Prvog i Drugog Doktora. On se, zajedno s Polly Wright, prvi put pojavio u epizodi The War Machines. U epizodi The Faceless Ones, Ben i Polly se s Doktorom vraćaju u London 1966.godine, te odluče tamo i ostati.

Drugi Doktor[uredi VE | uredi]

Suputnici[uredi VE | uredi]

James Robert McCrimmon, or simply Jamie, (Frazer Hines) bio je suputnik Drugog Doktora. Jamie je bio iz Škotske u 18. stoljeću. Jamie se prvi put pojavio u epizodi The Highlanders, gdje je upoznao Doktora, Bena i Polly nakon Bitke kod Cullodena 1746. godine. Na kraju epizode The War Games, Gospodari Vremena brišu Jamieva i Zoeina sjećanja, i vraćaju svakog od njih na njihovo originalno mjesto i vrijeme.

Victoria Waterfield (Deborah Watling) bio je suputnik Drugog Doktora. Ona dolazi iz Viktorijanske Engleske, iz 1866. godine, i kćer je znanstvenika Edwarda Waterfielda. Prvi put se pojavljuje u epizodi The Evil of the Daleks. U epizodi Fury from the Deep, Victoria ostavlja Doktora i Jamiea, i ostaje sa obitelji Harris u 20. stoljeću.

Zoe Heriot (Wendy Padbury) bila je suputnica Drugog Doktora. Prvi put se pojavila u epizodi The Wheel in Space, na svemirskoj postaji u 21. stoljeću. Na kraju epizode The War Games, Gospodari Vrermena brišu i Zoeina i Jamieva sjećanja, i vraćaju svakog od njih na njihovo originalno mjesto i vrijeme.

Treći Doktor[uredi VE | uredi]

Suputnici[uredi VE | uredi]

Elizabeth "Liz" Shaw (Caroline John) bila je suputnica Trećeg Doktora. Bila je znanstvenica i civilni član UNIT-a. Prvi put se pojavila u epizodi Spearhead from Space, gdje je postala član UNIT-a i upoznala novo-regeneriranog Doktora. U epizodi Inferno Liz je odlučila napustiti Doktora i UNIT, te otići natrag na sveučilište u Cambridgu.

Jo Grant (Katy Manning) bila je suputnica Trećeg Doktora. Prvi put se pojavila u epizodi Terror of the Autons kao zamjenska pomoćnica za Doktora. U epizodi The Green Death, Jo se zaljubila u znanstvenika prof. Clifforda Jonesa. Odlučila se udati za njega, i otišla je s njim vidjeti Amazonsku prašumu.


Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen)bila je suputnica Trećeg i Četvrtog Doktora. Sarah Jane je poznata zbog feminizma i ljubavi s Doktorom, koji ju je zvao svojom najboljom prijateljicom. Najpopularnija je među suputnicima starije serije, te se dvaput pojavila u novoj seriji. Ima i vlastitu spinoff seriju.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Doctor WhoHD Television.svg Nedovršeni članak Doctor Who koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.